• Informacje na temat:

    królik w białym winie po francusku

Przepisy na temat: królik w białym winie po francusku
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki(...) z solą w moździerzu. Dodaj oberwane z gałązki listki rozmarynu. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw oraz odrobiną oleju. Odstaw na 3-4 godz., obwiązane białym, bawełnianym sznurkiem (aby nadać...

  • Kruche miesko krolika z boczusiem,palce lizac!

  • Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :)

  • Super jedzonko dla facetów :)

  • Przepis z kuchni chorwackiej

  • smakowite danie

  • Smaczne i aromatyczne danie na obiad dla dorosłych.

  • W poszukiwaniu inspiracji i ciekawych smaków niekoniecznie trzeba uciekać aż na drugi koniec świata. Zaciekawił mnie temat królika. Nigdy wcześniej nie jadłem dania z królika i już to było wystarczającym powodem, żeby spróbować. Zawsze wyszukuję kilka przepisów. Wyciągam z nich to, co można najlepszego i… tworzę kolejny. A do tego „żelazne kluski”, których smak pamiętam jeszcze z rodzinnego domu… Całość wyszła nieźle, bo rodzinny obiad smakował wszystkim przy stole. Wam również polecam.

  • Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne.

Artykuły na temat: królik w białym winie po francusku
  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...północ z białym. Dodatki też mogą się różnić, ale zawsze jest to kurczak z grzybami i z pomidorami, do tego szalotki bądź cebule, czosnek, oliwa z oliwek a podać można z polentą czy makaronami jak po(...) się czereśnie … mniam!   Z MIES nadal wspaniała jest jagnięcina i cielęcina to typowo wiosenne mięsa i o tej porze roku najsmaczniejsze wraz z drobiem: kurczaki, króliki, indyki, perliczki...

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    ...z serem śmietankowym, przybrany marmoladą i konfiturą z różnych owoców; galareta mięsna z sałatą; sztuka mięsa z białym sosem i musztardą; pieczone gołąbki; pieczeń wołowa z sosem winnym lub octowym; francuskie ciasto nadziewane serem; dziczyzna gotowana z przyprawą węgierską; paszteciki mięsne; pawie duszone we własnym sosie; ciasteczka florenckie; pieczeń z dziczyzny z białymi kluskami...

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Wielkie ochłodzenie

    Sypialnia Olgi i Wojtka Równiutko zasłane ogromne łóżko z Ikei. Trzy poduszki - dwie duże po bokach, w środku mniejsza. Na patchworkowej narzucie, w jej centrum, siedzi wielki pluszowy królik - wróg numer jeden Wojtka. Co jakiś czas chwyta go za pluszowe ucho i ciągnie do więzienia, w głąb szafy. Areszt nigdy nie trwa długo, bo Olga dba o królika. I o to, by w małżeńskim łóżku dobrze było...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Jak jeść zdrowo przy...

    ...cukrzycę powinien kupować też chude mięso, wędliny i odtłuszczony nabiał. - Drożdżówki i kajzerki nie dla cukrzyka! Węglowodany zawarte w białym pieczywie podwyższają poziom cukru we krwi. Nie zaleca się(...) dietetycznych. Oto niektóre z nich: 1. Zadbajmy o regularne spożywane 3-5 posiłków o stałych porach. 2. Każdy z nich powinien być niezbyt obfity tak, aby się nie przejadać. 3. Wybierajmy różne produkty, by...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Comfort food

    Londynie. Papryczki z anchois zanurzone w sosie, moules marinieres [małże duszone w białym winie - przyp. tłum.] i sosy jajeczno-cytrynowe, o których Nigella pisała w "Vogue'u", były wzięte żywcem(...) wyekspediowano ją do Paryża, gdzie miała spędzić trochę czasu z przyjaciółmi rodziców: - Przyrządzili dla mnie lapin aux pruneaux [królika z suszonymi śliwkami - przyp. tłum.] i blanquette de veau - wyznała...

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...