• Informacje na temat:

    królik tradycyjny

Przepisy na temat: królik tradycyjny
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki(...) paski z reszty słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze przez ok. 15 min. III. Pasztet tradycyjny Za 40 zł: Składniki: ●50 dag wieprzowiny...

  • Rozpływa się w ustach ;)

  • Soczyste, miękkie i smaczne.

  • torcik biszkoptowy z kremem z białej czekolady...

  • ...mięsko dla wrażliwych brzuszków ;-)

  • Pyszny i łatwy przepis!

  • Delikatne, smaczne, kruche mięso.

  • królik w takim wydaniu może smakować nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią tego mięsa

  • Proponuję , królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. Polecam

  • 1 porcja: 510 kcal

Artykuły na temat: królik tradycyjny
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Czarnina, zwana również czerniną, czarną polewką czy czarna zalewajka - to tradycyjna polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Rok królika

    Fajerwerkami, które mają odstraszać złe duchy, powitali Chińczycy Rok Królika, który wg tradycyjnego księżycowego kalendarza rozpoczął się o północy ze środy na czwartek. W Pekinie zmobilizowano 7 tys. strażaków na wypadek, gdyby fajerwerki wywołały pożary.

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Święta inaczej

    ...grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia(...)? Zanim wrzucisz kiełbasę do garnka z kapustą, obsmaż ją na patelni grillowej, by wytopić zbędny tłuszcz. Po zmianie: Z chudym mięsem (kurczak, królik, dziczyzna). I warzywami: marchewką, pomidorami. Pod...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • W życiowej roli

    ...obiad, tata miał wyprasowane koszule i czyste buty. Ja też czasem czyszczę Kamilowi sztyblety. Czy to źle? - pyta Maja. - W różnych wywiadach czytam, że ludzie tęsknią za tradycyjnym domem. Dlaczego(...). Czytałam w internecie, jak kończą ludzie odżywiający się mięsem. Koniec z kotletami - mówi Dorota stanowczo. Marek niezadowolony. Żeby normalny facet jadał jak królik? - No nie wiem... - Wystarczy, że ja...

  • Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski? Fot. Adobe Stock Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską...

  • ...          czyli normalna normalność w wydaniu grubego odwożę małą do niego, czeka na nas w drzwiach  - Cześć, chcesz być królikiem doświadczalnym?...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...