• Informacje na temat:

    krolik na boczku

Przepisy na temat: krolik na boczku
  • Przód i podroby z królika, 30 dag boczku lub podgarla wieprzowego, 20 dag wątroby wieprzowej, 2-3 suszone prawdziwki, 3 jajka, 2 bułki, 7 dag cebuli, 2 liście laurowe, ok. 5 ziaren pieprzu, 2 łyżki oleju, sól, gałka muszkatałowa, masło, tarta bułka...

  • Przepis wart wypróbowania: "Królik pieczony w plastrach boczku"

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • pyszne,delikatne miesko z grzybkami

  • Królik w sosie z sherry i śmietany

    Składniki: - jeden sprawiony królik (ok 1,4 kg), - 75 g migdałów bez skóry, - 3 średniej wielkości cebule, - 2 ząbki czosnku, - 250 g małych pieczarek, - pęczek tymianku, - 150 g wędzonego boczku, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 500 ml bulionu, - 100 ml wytrawnej sherry, - 2 listki laurowe, - 400 g zielonej fasolki, - 1-2 łyżeczki mąki, - 100 g śmietany kremówki Przygotowanie...

  • Kruche miesko krolika z boczusiem,palce lizac!

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Grzybowy żur sądecki Za 19 zł: Składniki: ●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek(...), kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...

  • Nie ma to jak rozpocząć dzień od dobrego śniadania, u mnie dziś jajecznica na plasterkach boczku. Pycha!!!

  • Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

  • Pyszna zupa, gotowana na wędzonym parzonym boczku ;)

Artykuły na temat: krolik na boczku
  • Pasztet z królika

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Domowy pasztet

    Składniki (dla 15 osób): 100 g combra z królika 400 g mielonego mięsa z królika 400 g mielonej karkówki 400 g mielonej cielęciny 250 g boczku wędzonego 2 jajka 2 szalotki 40 ml wina(...) koniec dolewamy około 40 ml wina i całość dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki farszu się połączą. Prostokątną formę do pasztetu wykładamy wewnątrz cienkimi plastrami boczku w taki...

  • Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski. Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję. Smakołyki z rusztu w nowym wydaniu Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą...

  • Czy warto jeść mięso?

    ...nerwowego. Uspokaja, łagodzi objawy stresu i zmęczenia, poprawia koncentrację. Wybieraj chudą wieprzowinę: polędwicę, szynkę, schab, a unikaj karkówki, boczku i żeberek.  Cielęcina Dla dzieci...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Naturalnie smaczne

    ..., oliwa, masło klarowane 1 mała kapusta spiczasta, 1 marchewka, 1 cebula, 80 g suszonych moreli, 80 g suszonych śliwek, 100 g wędzonego boczku, 100 g masła, sól i pieprz Na rozgrzanej oliwie lekko...

  • Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Fot. 123RF/Picsel Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w...

  • Swiateczny i nie tylko pasztet mojej Babci.

    ...  Ania. Prosisz i masz.     Watrobka cieleca w tym pasztecie jest bo pasztet bez watrobki to nie pasztet.     Moja babcia robila z zajaca. Ale ja robilam z krolika i tez doskonaly.     Bierzesz krolika bez combra czyli dupki )  , watrobke cieleca ( okolo 0,25 kg ) na krolika, kawalek chudego swiezego boczku ,     wloszczyzna jak do rosolu i duza cebula  , lisc laurowy, angielskie...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...