• Informacje na temat:

    królik aniela

Przepisy na temat: królik aniela
Artykuły na temat: królik aniela
  • Dlaczego mam psa ze schroniska

    Można go oczywiście kupić. Mieć w szufladzie zacny rodowód. Ale można też pojechać do schroniska i adoptować. Wziąć na barki bagaż jego zwykle ciężkiej przeszłości. Tak zrobili: Magda Steczkowska, Jolanta Fraszyńska i Paweł Królikowski. Nie żałują. Codziennie dostają i dają miłość.

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej. Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie...

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...

  • Książka "Kuchnia na plebanii" to ponad 200 przepisów na tradycyjne dania z różnych stron Polski. Do kogo trafi publikacja? Dowiedz się czytając nagrodzone odpowiedzi. Obecnie spędzamy w kuchni coraz mniej czasu. Kupujemy gotowe dania albo chodzimy do restauracji, gdzie zachwycamy się wymyślnymi posiłkami, zapominając przy tym o naszych polskich tradycyjnych przepisach. Jakie dania powinny wrócić na nasze stoły? Przeczytajcie propozycje zwycięzców konkursu. Aniela M.: "DOMOWY SER SMAŻONY...

  • Zdarza, że zostają nam resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić, bo nikt nie ma na nie już ochoty, a szkoda je wyrzucać. Czy dawanie ich domowym zwierzętom to dobry pomysł? Czy pies czy kot może bezpiecznie jeść z naszych talerzy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Co z resztkami po obiedzie? Możemy zrobić z nich różne jednogarnkowe potrawy. Najpopularniejszy jest bigos, do którego może trafić praktycznie wszystko. Różne wędliny będą świetnie smakować, a i resztki zostaną zjedzone. Z warzyw można...

  • W naszych sercach ciągle lato, ale za oknami, na talerzach i w najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE już coraz bardziej jesiennie. Na pierwszy ogień wzięliśmy ziemniaki, z których jesteśmy dumni, jak Włosi z oliwek. Pieczemy je w ognisku, smażymy na patelni, gotujemy, trzemy na tarce, doprawiamy z pasją. Po deszczu idziemy na grzyby, a potem znowu pichcimy na potęgę: pizza, tagliatelle, zupa - wszystko okupione niemałym, choć przyjemnym wysiłkiem w postaci porannych wędrówek po lesie. Gdy dopada...

  • W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów. Fot. materiały partnera Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...