• Informacje na temat:

    krewetki z mlekiem kokosowym i trawą

Przepisy na temat: krewetki z mlekiem kokosowym i trawą
  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    Rendang to indonezyjskie danie, które zostało okrzyknięte najsmaczniejszym daniem na świecie. Duszona na wolnym ogniu wołowina z mleczkiem kokosowym i bogatym zestawem przypraw otwiera listę najsmaczniejszych dań, wśród których prym wiedzie kuchnia azjatycka.

  • Bardzo prosta i pyszna zupa w stylu azjatyckim. Polecam nawet początkującym kucharzom!

  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Brodnicki. "Do tego dodaje się trochę mleka kokosowego, krewetki, pastę curry, pastę tom yum, galangal, kafir, czyli liście cytrynowca oraz makaron ryżowy" - wylicza. Brodnicki podsumowuje, że kuchnia...

  • Sztuka kulinarna Tajlandii, powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Tajowie słyną z niezwykłych składników takich jak mleko kokosowe. Idealne danie dla każdego miłośnika orientalnej kuchni.

  • Uwielbiam krewetki za smak, za szybkość przygotowania, za to, że w kilka chwil można przygotować z nich pyszny obiad, czy przesmaczną romantyczną kolację przy świecach, koniecznie z lampką wina :)

  • Pyszne połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego.

  • Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

  • Mleko dodaje zupie kremowości i jego delikatna słodycz świetnie współgra z pomidorami.

  • Szaleństwo smaków zapewnia użycie trawy cytrynowej, imbiru, chili, szalotki i limonki. Plus apetyczny, piękny zielony kolor.

  • Propozycja aromatycznej zupy z niewielkimi, za to przepysznymi, krewetkami indyjskimi zatopionymi w morzu mleka kokosowego. Zamiast z makaronem ryżowym podałam ją ze wstążkami z cieniutkich i elastycznych naleśników, które wcześniej usmażyłam. Doprawiłam - jak na mnie - delikatnie: chilli i harrisy użyłam tylko tyle, by delikatnie drapało w gardle. Zapraszam, jeśli lubicie kulinarne podróże i smaki nieoczywiste.

Artykuły na temat: krewetki z mlekiem kokosowym i trawą
  • Kobieta na Zanzibarze

    ...ośmiornice i kalmary. Krewetki i homary podaje się przede wszystkim turystom, nie są popularne wśród Zanzibarczyków.  Czy jako Europejka nie czuje się pani obco wśród innych kobiet na Zanzibarze...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Porządna dawka energii, dzięki której przetrwasz nawet najcięższy dzień. SKŁADNIKI - 100 g płatków owsianych - 500 ml mleka - 2 banany - 1 jogurt naturalny mały - 2-3 łyżki masła kokosowego - płatki kokosowe - 1 łyżeczka cynamonu - 6 kostek białej czekolady (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Zagotowujemy. Dodajemy masło kokosowe. Gotujemy przez około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu.Krok 2Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 miseczek w...

  • W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy? Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...