• Informacje na temat:

    krem ze szparagów zielonych

Przepisy na temat: krem ze szparagów zielonych
  • Zupa krem ze szparagów

    Sposób przygotowania Szparagi umyj, obierz i odłam twarde końce. Pędy pokrój na kawałki a odkrojone główki odłóż na bok. W garnku rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone szparagi i podsmażaj 3 minuty. Dodaj sól i pieprz, bulion i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj główki zielonych szparagów, przykryj i gotuj dalej do...

  • Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który...

  • Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

    ...kremem ziemniaczanym. Smacznego!

  • Mówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam.

  • Szparagi na stół!

    Do przygotowania zapiekanych szparagów potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, pęczek szparagów (po 3-4 na osobę) 4 plastry surowej szynki parmeńskiej lub wędzonej, żółtko jaja, 2 łyżki stołowe serka mascarpone, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo zmielony pieprz czarny oraz oliwę z oliwek. Odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki szparagów i blanszujemy je przez 3 minuty we wrzącej, osolonej...

  • Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.

  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    ...kupuj zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia. 5. Z czym jeść? Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem...

  • Wypróbowany przepis na "Zupa krem ze szparagów"

  • Szparagi - odmładzają i uwalniają od toksyn!

    ...zbyt grubych białych, bo będą zdrewniałe, przy zielonych nie ma to znaczenia. Z czym je jeść? Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i wszelkich dań gorących. Z białych ugotujemy pyszny krem lub...

  • Wypróbowany przepis na "Delikatna zupa krem ze szparagów"

Artykuły na temat: krem ze szparagów zielonych
  • KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

    ...szparagów podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i posiekanych listków mięty. Lekko podsmażone szparagi zalać bulionem warzywnym i dusić przez około 10 min. Następnie całość (oprócz główek)  zblendować na gładki, aksamitny krem. Podać z ugotowanymi główkami i brązowym ryżem.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Delikatna zupa krem

    Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 800 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, odciąć twarde(...) główki i przykryć. Kawałki szparagów zmiksować z bulionem na gładko. Jeśli są włókna, przetrzeć przez sitko. Do zupy krem dodać serek, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Udekorować...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Kuchnia pełna szparagów

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" wzięła na warsztat zielone szparagi i przygotowała z nich takie pyszności, jak: zupa krem z ricottą i wiosenna sałatka ze szparagami i truskawkami. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Sezon na szparagi

    .... Wybierajmy te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze odłamujemy lub odcinamy nożem.  Z białych szparagów zdejmujemy skórkę. Ale nie wyrzucajmy(...), z dodatkiem posiekanych jajek na twardo. Można też zajadać się ugotowanymi szparagami moczonymi w rozpuszczonym na patelni maśle. Szparagi wyśmienicie komponują się z wszelkimi sosami kremowymi, np...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    Późna wiosna i początek lata to idealna pora, by cieszyć się bogactwem zielonych produktów. To pełnia sezonu na takie rarytasy, jak listki młodej pokrzywy czy mniszka, zielone orzechy albo(...) oczyszczających. Dietetycy coraz częściej polecają koktajle z zielonych warzyw i owoców. Są bogate w substancje, których kobietom szczególnie brakuje - żelazo, magnez i kwas foliowy. Kuracja Kup...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

Wideo na temat: krem ze szparagów zielonych
  • Ryż z kurczakiem i orientalna surówka, czyli obiad z orientalną nutką według Samar Khanafer

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna i uczestniczka programu "MasterChef" Samar Khanafer przygotowała swoje ulubione dania obiadowe z nutką orientu. Pokazała również, jak wybrać pestki z granatu bez robienia bałaganu. Na stole pojawiły się takie dania jak: cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalna surówka z białej

  • Sezon szparagowy. Jakie potrawy przygotował Mikołaj Rey?

    Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.