• Informacje na temat:

    krem z szpinaku liści

Przepisy na temat: krem z szpinaku liści
  • Popularna salatka z serem gorgonzola (lub innym plesniowym) i z gruszka... tym razem z innymi rodzajami salat - w tym wypadku z bardzo smacznymi miikro liscmi buraka i szpinaku. Szczególnie liscie buraka wyrózniaja sie delikatnym i slodko-kwasnym smakiem, który cudownie komponuje sie z serem i gruszka. Zamiast tradycyjnych orzechów wloskich dodalam uprazone i posiekane orzechy laskowe. Calosc dopelnia pomaranczowy dressing z oliwy, bialego balsamico, miodu i oczywiscie soku z...

  • Warto jeść szpinak!

    Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów!

  • Wypróbowany przepis na "Zupa krem z bobu i szpinaku"

  • Zupa z młodej cukinii

    Składniki: 3-4 młode cukinie 100 g kaszy perłowej 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 garście liści szpinaku 4 plastry szynki długo dojrzewającej 1 por(...) papierowy ręcznik. Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy...

  • DOSKONAŁA NA DŁUGIE JESIENNO-ZIMOWE WIECZORY.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...sosów, - 250 g liści szpinaku, - natka pietruszki Przygotowanie: Na naleśniki: mąkę, mleko, jajka i 1/4 łyżeczki soli wyrobić w misce na gładką masę. Odstawić. Ser zetrzeć na grubej tarce. Cebule(...) i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja...

  • Szybka i sycąca zupa

  • Jajka na świątecznym stole

    ...czosnku, 3 łyżki majonezu, - 2 łyżki gęstej śmietany, - 8 - 10 liści sałaty, pęczek rzodkiewek, - cukier, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich(...) i pieprzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście...

  • Pyszny pomysł na zupę w wersji fit. Gęsta, kremowa i rewelacyjna w smaku. Polecam

Artykuły na temat: krem z szpinaku liści
  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Dla niektórych szpinak jest koszmarem dzieciństwa, dla innych miłym wspomnieniem bajki o Popeye'u, który jadł szpinak prosto z puszki, dzięki czemu zyskiwał ogromną siłę. Czy szpinak jest rzeczywiście tak zdrowy, że wszyscy powinni go jeść? Wręcz przeciwnie! Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku....

  • Apetyt na zielone

    Można je dusić, blanszować, miksować na krem. Bogactwo młodych zielonych liści, ziół i warzyw o tej porze roku daje w kuchni wiele możliwości.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Jak wykorzystać chwasty w kuchni

    ...​Przy pieleniu grządek albo oczyszczaniu ogrodu zachowaj młode pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego oraz jego kwiaty.

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Przepisy na eliksiry piękna

    Detoks na zielono Składniki: 300 g liści świeżego szpinaku, 3 jabłka, pęczek natki pietruszki, 200 ml wody mineralnej, garść jarmużu, 2 łyżeczki soku cytryny. Jak go przyrządzić? Szpinak(...)? Posiekać liście szpinaku i bazylii. Wsypać je do blendera, wrzucić serek i wlać mleko sojowe. Wszystko zmiksować. Jak działa? Ten białkowy koktajl przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    ...minut). 300 g umytych i osuszonych liści szpinaku podduś na łyżce oliwy (2 minuty). Ułóż rybę na szpinaku, skrop ją sokiem z cytryny. Zdaniem naszego eksperta Dłużej stosowana dieta paleo obciąża(...), awokado, orzechy. Wolno zjeść do 40 g węglowodanów dziennie, czyli np. jabłko (14 g węglowodanów), liście szpinaku (3,6 g/100 g), seler naciowy (1,8 g/100 g). Z produktów zbożowych tylko otręby (1 g/łyżka...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...