• Informacje na temat:

    krem z spirytusu

Przepisy na temat: krem z spirytusu
  • Tort z PRL-u

    Składniki: Ciasto: pół szklanki brązowego cukru,  6 jajek, półtorej szklanki mąki, 3 łyżki margaryny, sól,  łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: pół kg masła, 2 jajka, pół szklanki mleka, sok z 2 pomarańczy, szklanka cukru, aromat pomarańczowy, łyżka spirytusu. Ponadto: 3/4 szklanki herbaty z sokiem pomarańczowym, dżem jagodowy Przygotowanie: Ciasto: białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając...

  • Tym razem babeczki w wersji dla dorosłych z uwagi na dodatek wiśni w spirytusie. Jednak tak naprawdę alkoholu w babeczkach w ogóle nie czuć ;)

  • ...zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu. Krem truskawkowy do tortu. 1) 3 torebki kremu(...), 6) 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia, 7) 5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny), 8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Beza Pavlova z truskawkami

    Na bezy: - 200 ml białek, - 300 g cukru. Krem: - 400 g masła, - 300 g cukru pudru, szczypta soli, - 300 ml śmietany 36 proc., - 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni, - 100 ml likieru Cointreau, - 20 ml spirytusu, truskawki i bita śmietana do dekoracji. Przygotowanie: Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna...

  • ..., 1 łyżkę wody i pół łyżeczki octu. Upiec 3 takie placki. Krem 3 jajka ubić na parze + pół szkl. cukru + 1 gorzką czekoladę. Gdy krem wystygnie, utrzeć z dwiema kostkami masła i kieliszkiem spirytusu...

  • KREM JEST SZYBKI W PRZYGOTOWANIU A DELEKTOWAĆ SIĘ NIM MOŻNA DŁUGI CZAS.

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...kieliszek spirytusu 5 łyżek marmolady  2-3 łyżki konfitury z róży  8 łyżek cukru pudru 1/2 kg smalcu i litr oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić rozczyn z drożdży, odrobiny cukru, niewielkiej ilości mąki i połowy mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, resztę ciepłego mleka i szczyptę soli...

  • Łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.

Artykuły na temat: krem z spirytusu
  • Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym

    Rożki makaronikowe Mak wymieszać z cukrem i zmielić dwa razy, następnie dodać białka. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i połączyć składniki. Nanieść masę za pomocą worka cukierniczego z okrągłym zdobnikiem na blachę, formując małe rożki. Piec w 200°C na złoty kolor. Krem czekoladowo-maślany Jajka podgrzać na parze wraz z cukrem do 65°C, następnie ubić i schłodzić. Połączyć z kakao...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Ciasta z kremem

    Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym zamierzasz przełożyć tort, dodaj łyżkę stołową czystego spirytusu lub innego mocnego alkoholu - przełamie on smak masła (nie będzie wyczuwalny). Do babeczek Krem owocowy, budyniowy, bitą śmietanę...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Drugie życie kosmetyków

    Kiedy można reaktywować, a kiedy lepiej wyrzucić ulubiony preparat, maskarę albo krem?

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Nalewka ogórkowa w roli toniku do twarzy

    Działa lepiej, niż niejeden krem!

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...

  • Zioła w kosmetyce

    Zioła nie tylko leczą, ale także pielęgnują skórę, odmładzają, zmniejszają łojotok. Są składnikami wielu kremów kosmetycznych, balsamów, toników i szamponów. W preparatach kosmetycznych najczęściej spotykamy dąb, kozieradkę, łopian, mydlnicę lekarską, nagietek, pokrzywę, rumianek, skrzyp polny, szałwię, świetlik lekarski, rozmaryn i lawendę.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...