• Informacje na temat:

    krem z porów i ziemniaków

Przepisy na temat: krem z porów i ziemniaków
  • Krem z porów i ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki.  2. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut.  Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką , doprawiamy solą i pieprzem.  3. Gotowy krem przelewamy do...

  • Wypróbowany przepis na "Krem z porów i ziemniaków"

  • Krem z porów i ziemniaków

    Składniki: 2 duże pory 2 łodygi selera naciowego 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 4 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki wody 2 ząbki czosnku cebula 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 4 plasterki wędzonej szynki łyżka natki pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym...

  • Sprawdzony przepis na "Krem z porów"

  • Krem z porów

    Składniki: 6 porów, tylko białe części 10 dag masła 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych 1,5 l bulionu drob. sól i świeżo mielony czarny pieprz 180 ml śmietanki do dekoracji np. grzanki Przygotowanie: 1 Pory pokrój w cienkie talarki. Stop masło w dużym garnku, wrzuć pory i duś, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, podduś chwilę razem. Wlej bulion i dopraw solą. Ugotuj do miękkości...

  • Smaczny pomysł na "Krem z porów"

  • Lekki krem z porów z grzankami

    ...pieczenia, skrop oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Krem porowo-ziemniaczany podawaj z ciepłymi grzankami.

  • Zupa krem.

  • Biały krem jarzynowy

    Pyszna i delikatna zupa

  • Szybkie, łatwe i pyszne danie :)

Artykuły na temat: krem z porów i ziemniaków
  • Zupa krem z porów

    Wyjątkowy smak.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Krem z pora: Idealny na odkwaszenie organizmu

    .... Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut.  Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem.  Zobacz także:

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa-krem z porów

    ...i gotujemy ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z kilkoma krążkami surowego pora, groszkiem ptysiowym albo grzankami. Można ją też posypać prażonymi...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Krem serowo-porowy

    ...1. Z porów usuń wierzchnie liście, starannie opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w plastry (białą i jasnozieloną część). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę.   2. Do garnka wlej bulion, dodaj marchewkę, zagotuj. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojone pory (2 łyżki odłóż) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do bulionu...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Krem z pora, z « julienne » z marchewki

    ...  Zupa klasyczna, niezwykle delikatna w smaku, ale podana z paseczkami różnokolorowej marchewki staje się daniem jeszcze bardziej smacznym i trąci nieco nowością. Bo sama zupa : pory, ziemniak, bulion z warzyw jest kremowa i raczej łagodna. To te paseczki podsmażonej marchewki, dobrze doprawione fleur de sel i pieprzem, chrupiące, dodają jej animuszu. Tak więc drobiazg, ale ważny i cieszący...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...