• Informacje na temat:

    krem z pietruszki z curry

Przepisy na temat: krem z pietruszki z curry
  • Słodko-pikantna zupa marchewkowa

    Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 6 marchewek pokrojonych duży ziemniak, pokrojony 2 szalotki, posiekane 2 ząbki czosnku, zmiażdżone szczypta ostrej papryki 1/3 łyżeczki curry 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany sok wyciśnięty z pomarańczy 8 krewetek łyżeczka masła sól pieprz natka pietruszki szczypiorek lub koperek do dekoracji Sposób...

  • Wypróbowany przepis na "Krem z pietruszki"

  • Pomysł na smaczny obiad

    ...jeszcze 10 minut, tak by warzywa odparowały. Posyp świeżą bazylią.  Krem z cukinii Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzej masło. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną(...) śmietanę. Udekoruj cukinią i bratkami.  Zapiekanka z kurczaka 1. Pierś kurczaka pokrój. Wymieszaj olej, sól, pieprz, słodką paprykę, curry, czosnek granulowany i oregano. Zamarynuj mięso...

  • Witaminowa bomba idealna na zimowe dni

  • Zupa dyniowa na sposób hinduski

    Masala (ew. mielony imbir, gałka muszkatołowa curry i kardamon, suszona kolendra i kozieradka, mielony czarny pieprz oraz granulowany czosnek i cebula) sól (do smaku) natka do dekoracji(...) mięso. Warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Do kremu dyniowego wsyp kaszkę. Zupę przypraw indyjską przyprawą oraz posól do smaku. Gotuj kolejne 15 minut na małym płomieniu. Serwuj w wydrążonej...

  • Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).

  • Jajka nadziewane pastą

    Składniki na 10 porcji: - 10 jajek ugotowanych na twardo, - 6 łyżek majonezu, - pół pęczka natki pietruszki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - szczypta szafranu, - pół łyżeczki curry, - sól(...) smaku solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu. Jajka ułożyć na półmisku i udekorować pokrojoną w paski papryką, cząstkami pomidora oraz listkami bazylii i pietruszki. 1 porcja...

  • Gotowanie na dwa gary wcale nie jest takie straszne. Staram się udowodnić przepisami takimi, jak ten :)

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja(...) ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek...

  • Gdyby wszystko w kuchni było tak proste, szybkie i przyjemne, a przy tym tak smakowało (*-*) Pewnie zastanawiacie się o czym mówię… Otóż poniżej czeka na Was przepis na wyjątkowo aksamitną, delikatną zupę-krem… elegancką kompozycję aromatycznej pietruszki z rozkosznie słodkimi gruszkami, zaakcentowaną rozgrzewającym cynamonem oraz subtelnym, balsamicznym, białym pieprzem. Całość zwieńczona chrupiącą mieszanką orzechów i ziaren.

Artykuły na temat: krem z pietruszki z curry
  • Faszerowane kolorowe jajka

    ...z koncentratem, drugą z drobno posiekaną natką pietruszki, trzecią z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Kolorowe masy wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu. Jajka ułożyć na półmisku, udekorować pokrojoną w paski papryką i cząstkami pomidora, liśćmi sałaty, natką pietruszki itp. Zobacz także:

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ...2 razy w tygodniu),  - 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można dodać do dań gotowanych) lub łyżeczkę oleju z czarnuszki 2 razy dziennie,  - 2 łyżki siekanej natki pietruszki albo raz w tygodniu cały pęczek(...)-karoten jest silnym przeciwutleniaczem.  Upiecz w łupinkach (by miały więcej smaku) i zrób zupę krem z dodatkiem marchewki i pasty sezamowej tahini, (ok. 6 zł/200 g): dodaj nieco bulionu, zmiksuj...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...i 2 liście laurowe, ziele angielskie. Wsypujemy po szczypcie np. kurkumy, tymianku, imbiru, bazylii, chili. Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i selera oraz pokrojone: marchew, 1/2 korzenia selera(...) z kuskusu (30 g) i warzyw, np. pomidora, ogórka, papryki lub postna zupa-krem (250 ml) z zielonego groszku z 2 łyżkami oliwy - kolacja: pół szklanki ugotowanej fasolki polanej oliwą lub pół ugotowanego...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Graj w zielone

    ...(świeże lub suszone), łyżeczka indyjskiego curry, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu), 130 ml mleka kokosowego (opcjonalnie), pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, sól, sok(...), które właśnie teraz są najsmaczniejsze. A dodatkowo prezentują się pięknie na talerzu. Młoda kapusta duszona w curry Mocno zielone liście młodej kapusty są soczyste i jędrne. Najlepiej jeść je...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Sycące zupy

    Krem marchwiowy Składniki na 10 porcji: 1 kg marchewki, 1 pęczek dymek, 2 łyżki masła, 2 łyżki curry w proszku, 500 ml soku pomarańczowego, 2 l bulionu drobiowego, kawałek korzenia imbiru (3 cm), 1 limonka, 20 dag śmietany kremówki, sól, 2 łyżki cukru. 1Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, opłukać, odciąć szczypior, a cebulki pokroić w plasterki. Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...