• Informacje na temat:

    krem z papryki i cebuli

Przepisy na temat: krem z papryki i cebuli
  • Krem pomidorowy z pieczoną papryką

    Sposób przygotowania 1. Papryki umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i włóż do foliowego woreczka. Odłóż papryki do przestudzenia.  2. Porcję rosołową opłucz starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń pojawiającą się szumowinę. Wrzuć obraną...

  • Smaczna rozgrzewająca zupa dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki ;)

  • Krem pomidorowy z pieczoną papryką

    Krem - lepsza wersja zupy?

  • Krem z papryki z dodatkiem tymianku

  • Krem z kukurydzy

    Szybka w przygotowaniu zupa krem. Głównemu składnikowi zawdzięcza swój słodki smak, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

  • Pyszny i kremowy. Dodatek fety nadaje zupie oryginalnego smaku.

  • Krem marchewkowy

    Składniki na 6 porcji: 1 kg marchewek 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 1/2 pęczka włoszczyzny 3 łyżki masła 5 szkl. bulionu warzywnego (np. z kostki) 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki gałka muszkatołowa sól, mielony biały pieprz Sposób przygotowania: 1. Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz. Jabłko pokrój...

  • Bardzo smaczna sałatka do mięs,kanapek abo na zimę.

  • Zielony krem jarzynowy

    Smaczna i sycąca zupa.

  • Idealna sałatka jako dodatek do dań. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.

Artykuły na temat: krem z papryki i cebuli
  • Zupa krem z pomidorów

    ...tak długo, aż pomidory się rozpadną. Rozdrobnij je blenderem na mus. Do musu dodaj podgrzany bulion oraz posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszaj. Ponownie postaw na ogniu, zagotuj. Dopraw cukrem(...) z papryką. Zupę przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż po 3 kulki sera mozzarella i udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z szaszłykiem z kurczaka i papryki. Zobacz także:

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Bogactwo witamin w dyniowej zupie krem z tofu

    Dyniowa zupa krem z pewnością dostarczy wielu witamin w czasie jesienno-zimowym. Beta karoten, który zawiera dynia, jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami(...)- i mikroelementów. Są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza.  Dyniowa zupa krem z tofu (1 porcja) Poziom trudności: łatwe Białko: 10,9g Tłuszcze: 12,8g  Węglowodany: 17,9g  Kaloryczność: 192kcal GDA...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Zupa krem cukiniowo-paprykowa

    ...i cebuli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!   http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/zupa-krem-cukiniowo-paprykowa.html...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    ..., herbata lipowa. Drugie śniadanie  Sałatka z cytrusów, herbata zielona lub pięć biszkoptów, pomarańcza, herbata owocowa. Obiad Zupa-krem czosnkowa, ziemniaki z wody, buraczki, indyk w sosie pietruszkowym. Albo: barszcz czerwony, wątróbka w pomarańczach z chili, kasza pęczak i sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka.  Podwieczorek  Kawałek ciasta marchewkowego, herbatka z owoców leśnych...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...