• Informacje na temat:

    krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

Przepisy na temat: krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym
  • Krem z kalafiora

    ...w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu oddzielić kilka różyczek z kalafiora lub brokułu, resztę zmiksować. 2. Śmietanę roztrzepać z mąką, wlać do zupy i całość lekko zagotować. Doprawić do smaku oraz dodać wcześniej oddzielone części warzyw. 3. Podawać jako samodzielne danie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  • Sprawdzony przepis na "Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym"

  • Pyszne :) Polecam dla osób dbających o linię ! ;)

  • Jako pierwsze danie bardzo lekkie w sam raz dla tych, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni :)

  • Klasyczny obiad powinien składać się z trzech aktów. Pierwszym jest zupa, drugim danie główne, a trzecim pyszny deser. Główne danie oraz deser podaje się na różne sposoby, natomiast zupę zazwyczaj proponuje się z jednym z trzech dodatków. W zależności od tego jak przyzwyczaili nas rodzice podajemy ją z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Świeżym powiewem do monotonnych dodatków może okazać się groszek ptysiowy. Jego konsystencja i wielkość sprawia, że świetnie nadaje się on do różnego...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ogórkowa z groszkiem ptysiowym"

  • Sprawdzony przepis na "Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym"

  • Przepis na zupę o kremowej konsystencji, która jest bardzo delikatna i pyszna. Groszek ptysiowy to wspaniały dodatek do zupy.

  • Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem, która zasmakuje całej rodzinie :)

  • Najlepszy do zup kremów. Domowy groszek smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Poza tym, z tego samego ciasta można zrobić eklerki lub ptysie.

Artykuły na temat: krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym
  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...naśladują starszych. Jeśli podczas wspólnego posiłku będziesz z apetytem jadła kalafiora czy groszek, brzdąc prędzej czy później pójdzie w twoje ślady. Mieszaj i miksuj Jeśli brzdąc nie toleruje warzyw w całości, spróbuj mu je podać np. w postaci pysznej zupy-kremu. Gdy po nałożeniu na talerz, śmietaną namalujesz na niej uśmiechniętą buźkę lub kilka kleksów i w każdy włożysz kuleczkę groszku...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...czy kalafiora. To wpłynie nie tylko smak dania, ale i na jego kolor. Klarowna na wzmocnienie Najpopularniejszą zupą tego typu jest rosół. Przypisuje mu się właściwości rozgrzewające(...) być przyczyną wzdęć. Aby temu zapobiec, należy moczyć nasiona przed gotowaniem i dodać do zupy odrobinę ziół (szałwii, bazylii, majeranku czy tymianku). Kremowa gdy boli gardło Zmiksowaną papkę...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...