• Informacje na temat:

    krem z dyni z serem

Przepisy na temat: krem z dyni z serem
  • Aksamitny krem z dyni

    Sposób przygotowania Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser kremowy i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.

  • W sobotę, jeśli tylko mam okazję, jadę po świeże warzywa na plac targowy. Od lat kupuję je u tej samej osoby, bo zawsze są pierwszego gatunku. Tym razem na mojej liście były pomidory, papryki, jabłka, gruszki, śliwki. Wróciłam z ponad kilową piękną dynią odmiany Butternut Orange. Wiedziałam, że na pewno jest lekko słodkawa, trochę mdła sama w sobie i...że będzie zupa :-) Lubię kuchnię, która łamie schematy i szuka ciekawych kontrastów, więc w mojej wersji kremu z dyni pojawił się wyrazisty w...

  • Zupa krem z dynią i marchewką

    Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, dopraw papryką w proszku. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż(...) kilka warzywa na talerz, resztę zmiksuj na gładki krem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cienkie plastry gruszki. Zupę udekoruj warzywami, gruszką i parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym lub...

  • Bardzo szybko sie go robi, swietnie smakuje i elegancko sie prezentuje, nadaje sie na przystawke przed prawie kazdym daniem glownym. Ilosc skladnikow zalezy oczywiscie od tego ile zupy-kremu chcemy zrobic

  • Aksamitna zupa - krem

    Składniki: 60 dag dyni piżmowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 ml kremówki 30 proc. 5 dag żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa, zioła(...) na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni. 3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj...

  • Sprawdzony przepis na "Krem z dyni posypany serem feta"

  • Dynia nie tylko do garnka

    Indiańskie plemiona uznawały ją za afrodyzjak. Dzisiaj zalety dyni odkrywane są na nowo.

  • Pyszna zupa na długie jesienne i zimowe wieczory

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    Idealnie kremowe i jedyne w swoim rodzaju zupy kremy...

  • Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.

Artykuły na temat: krem z dyni z serem
  • Krem z cukinii z serem pleśniowym

    ...oraz dokładnie zmiksuj.   6. Pokrój ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy upraż na patelni.  7. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę bulionu. Podgrzej, aby znów była gorąca. 8. Rozlej krem do...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Dynia na słono i słodko

    Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa krem z pomidorów

    Zupę możesz posypać ziarnami słonecznika lub dyni.

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Bogactwo witamin w dyniowej zupie krem z tofu

    Jest ona doskonałą propozycją na rozgrzewający posiłek. Ze względu na składniki odżywcze jest nie tylko polecana dorosłym, ale i dzieciom. Dodatkowo dynia, która dostarcza beta karoten, pomaga zachować letni wygląd skóry. Właściwości zupy prezentuje dietetyk Alicja Kalińska.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Dania z dynią

    ..., zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać połowę bekonu, smażyć 8 minut. Dodać 2/3 miąższu dyni i szpinak. Smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z serkiem(...). Dyniowa zupa-krem Składniki na 4 porcje :  4 małe dynie hokkaido (80 dag - 1 kg), 1 średnia cebula, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/4 pora, 1 papryczka chili, sól, 1 łyżka oleju, pieprz, 1 l bulionu...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...