• Informacje na temat:

    krem z czerwonej soczewicy z curry

Przepisy na temat: krem z czerwonej soczewicy z curry
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i soczewicy

    ...nasion kopru, sok z jednej cytryny, 150 g soczewicy koralowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonej pasty curry, sól i pieprz. Umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy piekarnik do(...) w rondlu. Dodajemy resztę nasion kopru, namoczoną soczewicę i upieczony wcześniej kalafior w kawałkach, część różyczek zostawiamy do dekoracji. Do zupy dodajemy dajemy pastę curry, dobrze mieszamy i zalewamy...

  • Przepis na zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami.

  • Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może...

  • Krem z soczewicy

  • Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami.

  • Okres jesienno - zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.

  • Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)

  • Szybka - to mało powiedziane. Najszybsza na świecie! Szybciej to się tylko odgrzewa gotowy obiad w mikrofali, czego nikomu nie polecam! Pachnie przyprawami korzennymi i ma piękny, słoneczny kolor. Podczas jej gotowania wykorzystałam domowy koncentrat bulionowy w paście (https://smaker.pl/przepis-domowy-koncentrat-bulionowy,121027,hajduczek-naturalnie.html), ale można także użyć kostek rosołowych.

  • Rozgrzewajaca, pozywna i pyszna.

  • Bardzo aromatyczna i zdrowa zupka

Artykuły na temat: krem z czerwonej soczewicy z curry
  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Święto smaku

    ...czerwonej soczewicy (230 g), 100 ml oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 4 posiekane ząbki czosnku, 2 tarte marchewki, 1/4 utartego korzenia selera, 3 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, 2 łyżki masła(...) koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Soczewica zachwyca!

    Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze i sałatki na zimno. Pasuje do curry i dobrze łączy się z miętą, która nadaje jej lekko pikantny posmak. W sklepach możesz kupić soczewicę w ziarnach (paczkowaną), dostępna jest też w puszce, często w sosie pomidorowym lub curry.  Szybko się gotuje W odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie musi być namaczana przed gotowaniem, gdyż bardzo...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • O zupach i cudach

    ...i dashi, sosem do sajgonek, marynowanym imbirem, morską solą, świeżo utartym chrzanem... co kto lubi. Krem z dyni z curry Dynia bardzo lubi indyjskie przyprawy. Ten krem jest daniem klasycznym. Jednak(...) • oliwa • sos sojowy • pieprz Do przybrania: • cytryna • grzanki z żytniego chleba posmarowane purée z czerwonej soczewicy • kurkuma 1. Fasolę namaczamy na noc. Pociętą w cieniutkie paski skórkę cytryny...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...