• Informacje na temat:

    krem z bułki

Przepisy na temat: krem z bułki
  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    ...ok. 30 minut. 2. Gotową zupę zblenduj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju. Nalej do talerzy. Możesz udekorować śmietaną i listkami botwinki. Serwuj np. z grzankami z bułki...

  • ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

  • Krem buraczano - serowo - malinowy z pełnoziarnistymi grzankami

    Składniki: 20 dag ugotowanych w łupinkach buraków 1/2 bułki razowej 1 cebula 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka chudej fety 1 łyżka twarogu 1/2 szkl. malin 2 łyżeczki listków(...), dopraw solą i pieprzem. Domieszaj połowę tymianku. 3. Do zupy dodaj maliny i imbir, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przelej do talerza. Z masy serowej uformuj kulki, dodaj je...

  • Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)

  • Mięsne muffiny z kremem chrzanowym

    ..., śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. 

  • Pyszne i mięciutkie bułki do hamburgerów, wiadomo - co domowe to najlepsze :)

  • Jabłka w kremie

    Późną jesienią, gdy jabłka leżały już na słomie na strychu, robiono z nich przepyszne desery. Na przykład jabłka w kremie. 1. Obrać i wydrążyć 10 jabłek winkowatych, włożyć je w rondel, dodać łyżkę(...) do białości, wsypać pół łyżki kartoflanej mąki lub dwie łyżki tartej bułki, w końcu ubić białka na pianę, wymieszać razem, po trosze dokładając żółtka do piany. 3. Polać jabłka i zapiec w ciepłym...

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • Tarta waniliowa z kremem śmietanowym

    Kruche ciasta - co w nich szczególnego? Są pyszne, przygotowuje się je nie dłużej niż 30 minut i tak łatwo możesz je odmienić. Wystarczy, że spód posmarujesz inną masą, a każdego dnia będziesz cieszyć się nowymi wypiekami.

  • Fajna opcja dla zapracowanych,ciasto wyrabiasz i formujesz bułeczki wieczorem,wrzucasz do lodówki a rano tylko pieczesz i zajadasz się świeżutkimi i pachnącymi bułeczkami :-)

Artykuły na temat: krem z bułki
  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Z czerstwej bułki

    Jeśli zostały nam bułki, których nikt w domu nie chce zjeść, nie marnujmy ich.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Zupa krem z pieczarek

    Zupę pieczarkową można podawać również z makaronem pełnoziarnistym lub z grzankami z bułki posypanymi startym parmezanem.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Chałka faszerowana owocami smażona w jajku / krem angielski

    ...mleka masło do smażenia Krem: 250 ml tłustego mleka ½ laski wanilii 3-4 żółtka 2-3 łyżki cukru pudru Każdy kawałek chałki natnij przez środek tak, aby powstała kieszeń. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym i lekko rozgnieć. Nafaszeruj nimi kieszenie. Obtocz faszerowaną chałkę w mleku wymieszanym z jajkiem. Na patelni rozpuść masło i smaż bułki na małym ogniu. W metalowej misce...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Tarta z borówkami i delikatnym kremem

    Mąkę przesiać z cukrem pudrem, przesiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, odstawić...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...