• Informacje na temat:

    krem do ptysia

Przepisy na temat: krem do ptysia
  • Ptysie kawowe z gruszką

    ...obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki. Całość odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła. Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy...

  • Ptysie

  • Ptysie z mascarpone

    ...ciasta, zachowując odstępy. Piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Ptysie ostudź i przekrój ostrym nożem na połowy.  4. Krem: żelatynę namocz w 3 łyżkach wrzątku. Ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją z serkiem, żelatyną i cukrem pudrem. Na końcu wmieszaj wiórki czekoladowe. Kremem przełóż ptysie. Lukier: podgrzej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Wlej go do pudru, dodaj syrop i utrzyj lukier...

  • Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)

  • Ptysie z waniliowym kremem

    ...i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z  grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem. Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego...

  • Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

  • Ptysie adwokatowe

    Z delikatnym kremem.

  • któż ich nie zna ;)

  • Trzy błyskawiczne kremy

    Smakują świetnie z ptysiami!

  • Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.

Artykuły na temat: krem do ptysia
  • Ptysie z kremem

    ...otrzymanego musu dodaj cukier oraz przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno , pod koniec powoli dodając mus malinowy. Wstaw na chwilę do lodówki, by masa lekko stężała.  3. Wystudzone ptysie przekrój na dwie części. Na środek każdego ptysia nałóż krem, przykryj górną częścią ciastka. Udekoruj. Zobacz także:

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Ptysie z bitą śmietaną

    ..., przekroić wzdłuż, wypełnić kremem przygotowanym z mocno schłodzonej śmietanki ubitej na sztywno z przesianym cukrem pudrem i fiksem. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu maksymalnie jeden...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Włoskie ptysie zeppole

    ...°C. 2. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy. Udekoruj wiśniami. Zobacz także:

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Zeppole

    .... 25 minut. Wystudź na kratce. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Cukier utrzyj z żółtkami. Wsyp mąkę i miksuj do uzyskania pasty. Wlej ją do mleka i zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 2 minuty do zgęstnienia kremu. Przykryj folią spożywczą. Ostudź. Każde ciastko oprósz cukrem pudrem. Przy pomocy rękawa...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • "Chou" z rozanym kremem

    Czy znacie cos pyszniejszego? Miniaturowy ptys zwany po francusku "chou" nadziany rozanym kremem, polany rozana polewa i udekorowany malinami oraz platkami...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...