• Informacje na temat:

    krem do ptysi wg

Przepisy na temat: krem do ptysi wg
  • Ptysie kawowe z gruszką

    Ptysie to wbrew pozorom bardzo prosty deser, którego porzeczkowo-gruszkowe nadzienie zrobi furorę!

  • Mini wersja klasycznych ptysi, takie na 2 kęsy... Bo tłusty czwartek to nie tylko pączki:)

  • Ptysie z mascarpone

    ...ciasta, zachowując odstępy. Piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Ptysie ostudź i przekrój ostrym nożem na połowy.  4. Krem: żelatynę namocz w 3 łyżkach wrzątku. Ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją z serkiem, żelatyną i cukrem pudrem. Na końcu wmieszaj wiórki czekoladowe. Kremem przełóż ptysie. Lukier: podgrzej przecedzony przez sitko sok z cytryny. Wlej go do pudru, dodaj syrop i utrzyj lukier...

  • Ptysie

  • Ptysie z waniliowym kremem

    ...podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem. Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego(...)Składniki: 12 ptysiów bez nadzienia (do kupienia w cukierni) 10 dag masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki cukru waniliowego po 1/2 torebki budyniu waniliowego i karmelowego puszka...

  • Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

  • Ptysie adwokatowe

    Z delikatnym kremem.

  • któż ich nie zna ;)

  • Trzy błyskawiczne kremy

    Smakują świetnie z ptysiami!

  • Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.

Artykuły na temat: krem do ptysi wg
  • Ptysie z kremem

    ...otrzymanego musu dodaj cukier oraz przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno , pod koniec powoli dodając mus malinowy. Wstaw na chwilę do lodówki, by masa lekko stężała.  3. Wystudzone ptysie przekrój na dwie części. Na środek każdego ptysia nałóż krem, przykryj górną częścią ciastka. Udekoruj. Zobacz także:

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Ptysie z bitą śmietaną

    ...(porcje ciasta można formować także przy pomocy dwóch łyżeczek). Powinny być w sporych odstępach (ok. 4 cm), bo ciasto mocno wyrasta. 3. Ptysie piec ok. 20 min w temp. 200°C. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż, wypełnić kremem przygotowanym z mocno schłodzonej śmietanki ubitej na sztywno z przesianym cukrem pudrem i fiksem. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu maksymalnie jeden...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Włoskie ptysie zeppole

    ...°C. 2. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy. Udekoruj wiśniami. Zobacz także:

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Zeppole

    Zeppole to inaczej ptysie św. Józefa.

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • "Chou" z rozanym kremem

    Czy znacie cos pyszniejszego? Miniaturowy ptys zwany po francusku "chou" nadziany rozanym kremem, polany rozana polewa i udekorowany malinami oraz platkami...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...