• Informacje na temat:

    krem cytrynowo

Przepisy na temat: krem cytrynowo
  • Bezy z kremem cytrynowym

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij ze szczyptą soli, dosyp cukier, zmiksuj, dodaj sok z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje masy. Piecz 2 godziny w temp. 120 st. C.  2. Galaretkę rozpuść w 100 ml wrzątku, wystudź. Śmietanę ubij, zmiksuj z galaretką, sokiem z cytryny, schłodź. Podgrzewaj wiśnie z cukrem. Mąkę rozpuść w łyżce wody, dodaj do wiśni. Na bezy nałóż krem...

  • Sprawdzony przepis na "Krem cytrynowo-miętowy"

  • Cytrynowa, puszysta pianka

    ...wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st.  3. Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Można udekorować plasterkami cytryny...

  • Efektownie wyglądający, wyjątkowo lekki i przyjemnie kwaskowy deser na zbliżające się upały.

  • Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

    Chcecie zaskoczyć swoich gości lub urozmaicić poranną kawę pysznym ciastkiem? Oto przepis na kruche tartaletki wypełnione po brzegi aksamitnym kremem. I to na bazie domowego masła, które przygotujecie własnoręcznie w zaledwie kilka minut! Cytrynowa nuta w maślanym kremie, a na górze ulubione, sezonowe owoce - istna bomba przyjemności, która należy się każdemu i to bez wyjątków! Sprawdźcie sami...

  • Delikatny, aksamitny krem o smaku cytrynowo-miodowym na bazie ricotty. Możemy go podać jako samodzielny deser lub w towarzystwie ulubionych owoców np. truskawek, jeżyn, malin lub poziomek.

  • Tarta cytrynowa

    Składniki: Ciasto: ●300 g mąki ●200 g mocno schłodzonego masła ●100 g cukru pudru ●żółtko ●szczypta soli ●masło + bułka tarta do formy Krem cytrynowy: ●skórka i sok z 4-5 cytryn ●250 g śmietanki 30 proc. ●200 g cukru ●7 jajek ●2 żółtka Przygotowanie: 1. Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem, cukrem oraz solą. Szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę...

  • Sprawdzony przepis na "Aksamitny krem cytrynowo- limonkowy"

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ..., przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc(...) w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 2. Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę...

  • Jest orzeźwiająco-słodki, przeplata się w nim rześkość cytryny, słodycz dojrzałych truskawek i bezy.

Artykuły na temat: krem cytrynowo
  • Tartaletki cytrynowo-imbirowe

    ..., dodajemy skórkę z cytryn. Miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. 4. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki. Do każdej, prawie po brzegi, wlewamy porcję mleczno-cytrynowego kremu. Pieczemy 15-20 minut w 180ºC. 5. Tartaletki studzimy ok. 2 godzin, by krem dobrze zgęstniał. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Cytrynowa pianka

    ..., podgrzewaj aż krem zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). Wstaw do lodówki. 2. Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem. Masą wylep dno tortownicy. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. 1 i ½ szklanki śmietanki ubij. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. 1 szklankę kremu cytrynowego odstaw. Do pozostałego wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj do białek, delikatnie wymieszaj...

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Cytrynowy ucieraniec

    Polej lukrem.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Tarta cytrynowa z bezą

    ...z cytryny. Wlej oba soki. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieją. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj żółtka i jajko. Ponownie podgrzej, mieszając, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym

    Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym.

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

Zdjęcia na temat: krem cytrynowo
Wideo na temat: krem cytrynowo
  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast?

  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast? (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Tort na royal wedding gotowy?

    Oto jak powstaje tort na royal wedding. Wielki dzień księcia Harry'ego i Meghan Markle już jutro, w sobotę 19 maja. Autorką wypieku jest Claire Ptak. Założycielka cukierni „Violet” ma polskie korzenie. Weselny tort udekorowany będzie kremem i świeżymi kwiatami. Dominują w nim nuty cytrynowe i kwiatu bzu. Źródło:Press Association Dostawca: x-news