• Informacje na temat:

    krążki drożdżowe

Przepisy na temat: krążki drożdżowe
  • Drożdżowe kokilki

    .... 3. Suszone pomidory grubo posiekaj, wymieszaj z listkami tymianku z 1 gałązki. Małe pomidorki pokrój w grubsze plasterki. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie zagnieć.  4. Z ciasta uformuj krążki...

  • Propozycja na podwieczorek Smacznego :)

  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Pizzette, czyli miniaturowe krążki przypominające pizzę, to niezbędny element bufetów we Włoszech. Można przygotować je błyskawicznie z ciasta francuskiego albo drożdżowego, co jednak zabiera więcej czasu.

  • Bardzo proste, świetne na upalne dni.

  • Racuszki piwne z jabłkami

    ...z ciastem. Przygotuj nadzienie: umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 1 cm. Oprósz dwiema do trzech łyżek cukru pudru i skrop rumem. Na rozgrzany olej kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza...

  • Przepyszne krążki cebulowe według oryginalnej greckiej receptury, gdzie stanowią one popularną przekąskę. Rewelacyjne na wieczorny seans przed telewizorkiem, zwłaszcza do zimnego piwka:)

  • 10 łatwych przepisów z cebuli

    ...quiche, w sam raz na kameralne, domowe przyjęcie! 9. Drożdżowe cebulaki Krążki z ciasta (takiego, jak na pizzę)z cebulą są idealne jako przekąska na imprezę czy na ciepłą kolację! Z ciasta przygotuj(...). 6. Złote krążki Cebulę obierz, pokrój w plastry(pół cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę (ok. 150 g) wymieszaj z dużą szczyptą soli i obtocz w niej krążki.Odłóż. Do mąki pozostałej z panierowania dodaj...

  • wszystko co w pizzy tylko w wersji mini

  • Lemon curd

    ...tostów, rogalików, słodkich bułek. Jego smak dobrze komponuje się też z goframi, racuchami drożdżowymi i naleśnikami. Jest na tyle gęsty, że możesz nim przekładać blaty bezowe oraz biszkoptowe krążki...

Artykuły na temat: krążki drożdżowe
  • Domowe donaty z lukrem

    ...„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Z tego przepisu zrobisz 24 pączki.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ..., odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu dodać pozostałą część mąki, wodę, mleko, sól i oliwę, wyrobić ciasto, odstawić na kwadrans. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na wysmarowanej(...) suszonych ziół. Przygotować z rozczyn. Gdy urośnie, połączyć z resztą mąki, wody, oliwą. Zagniecione ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia, formować krążki. Rozłożone na wysmarowanej oliwą...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...specjalne potrawy? - Pamiętam jej pierogi ruskie. Gdy przyjeżdżaliśmy całą rodziną, robiła ich co najmniej sto. Pomagałam, po wałkowaniu wycinałam krążki ciasta szklanką. Zalepiać już nie mogłam, do...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Paczki z roza i bez rozy

    Jak co roku, w okresie karnawalowym przychodzi ochota na paczki. Takie zwykle, domowe, ale o niebo lepsze od tych gumowych sprzedawanych we Francji pod...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...