• Informacje na temat:

    kotlet z serem - jaki ser

Przepisy na temat: kotlet z serem - jaki ser
  • Hamburger ma swoje święto

    Klasycznie podaje się go z mięsnym kotletem. W wersji wegetariańskiej, można zastąpić go kotletem sojowym, z buraka albo grillowanym serem. Obowiązkowo jednak powinien znaleźć się w nim pomidor i majonez. We wtorek przypada Światowy Dzień Hamburgera.

  • Pyszny kotlet na obiad.

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

  • Podawać z ziemniakami i surówką.

  • Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

    ..., wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

  • Panierowane plastry schabu smażone z zapiekanymi duszonymi pieczarkami z papryką , cebulą i serem podane z ziemniakami, mizerią z ogórków i ostrą papryczką czereśniową.

  • Pączki: Symbol tłustego czwartku

    Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.

  • Tradycyjny mielony z nadzieniem sera mozzarella, z ziemniakami i mizerią, danie lubiane przez wielu smakoszy. Z podanego przepisu wychodzi 10 kotletów z niespodzianką (kulką serową).

  • Rulony z żyrawiną

    Sposób przygotowania 1. Kotlety umyj, osusz i rozbij. Natrzyj czosnkiem i solą. Żurawinę rozgotuj z miodem, kolendrą i tymiankiem. Wymieszaj migdały z bułką tartą.  2. Na kotletach połóż po plasterku sera i porcji żurawiny, zwiń. Obtocz w bułce. 3 łyżki oliwy i masło rozgrzej, włóż mięso, smaż ok. 10 min, aż się zrumieni.

  • Idealny na niedzielny obiad z rodziną.

Artykuły na temat: kotlet z serem - jaki ser
  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Jak ugryźć wege?

    .... Najwięcej jest go w strączkowych: soi, fasoli, grochu, soczewicy, cieciorce, bobie, ale też w orzechach i zbożach. Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, 100 g fasoli...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Jak nie marnować żywności

    ...datą przydatności do spożycia - makarony, kasze, konserwy. Nie kupuj więcej pieczywa tylko dlatego, że przyszła "niedziela jest niehandlowa". Skąd przekonanie, że w wolny od handlu dzień twoi domownicy(...), ale nawet lekko czerstwy będzie smaczny.  Dobrze przechowuj żywność, np. zapakowane w sklepie w folię żółty ser, wędlinę w domu przełóż do papieru pergaminowego - dłużej zachowają świeżość.  Stosuj...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    ...4 stopni Celsjusza. Dzięki niskiej temperaturze jajko dłużej zachowa świeżość i nie będzie wyparowywało wody. Unikajmy trzymania ich w bliskim sąsiedztwie cebuli, serów lub dań o intensywnym aromacie(...) zmieniają swoje właściwości i po rozmrożeniu nadawać się będą tylko do wypieków lub jako materiał sklejający np. mięso w kotletach mielonych. Zobacz także:

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

Wideo na temat: kotlet z serem - jaki ser
  • Jak zrobić pljeskavicę? Prosty przepis

    Pljeskavica, choć najczęściej kojarzona z Serbią, tak naprawdę znana jest na całych Bałkanach, choć w różnych zakątkach jest wiele wersji, jak ją przyrządzić. To pyszny, niewysoki kotlet z mięsa mielonego różnych rodzajów - tradycyjnie używa się jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, baraniny i cielęciny. W połączeniu z cebulą, ostrymi papryczkami, czosnkiem, serem i przyprawami, daje niesamowity