• Informacje na temat:

    kotlet z ciecierzycy

Przepisy na temat: kotlet z ciecierzycy
  • Trzy sposoby na ciecierzycę

    ...rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.(...) użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę...

  • Sprawdzony przepis na "Burger z kotletem z ciecierzycy"

  • Kotlety mogą zastąpić mięso w obiadowym daniu. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone. Z podanych proporcji powinno wyjść 10- 12 kotletów.

  • Idealne w całości do obiadu albo pokrojone jako dodatek do sałatki.

  • Mega pyszne wege burgery z ciecierzycy, które zasmakują również mięsożercom :) Można je podać z ulubioną sałatką lub razem z bułką i warzywnymi dodatkami - koniecznie wypróbujecie przepis - jest smacznie i zdrowo!

  • Idealna na każda okazję

  • Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)

  • Sycąca zupa z ciecierzycy

  • Tym razem postanowiłam pokombinować z kolejną alternatywą zwykłej pomidorówki. Główną rolę tutaj odegrała ciecierzyca.

Artykuły na temat: kotlet z ciecierzycy
  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można(...) tętnic. Zamiast kotleta można zjeść sadzone. Jaja i ryby zawierają też żelazo hemowe, obecne tylko w produktach zwierzęcych. Jest ono lepiej wchłaniane niż niehemowe, pochodzenia głównie roślinnego...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Co zamiast mięsa?

    .... Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można(...) tętnic. Zamiast kotleta można zjeść sadzone. Jaja i ryby zawierają też żelazo hemowe, obecne tylko w produktach zwierzęcych. Jest ono lepiej wchłaniane niż niehemowe, pochodzenia głównie roślinnego...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Jak ugryźć wege?

    .... Najwięcej jest go w strączkowych: soi, fasoli, grochu, soczewicy, cieciorce, bobie, ale też w orzechach i zbożach. Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, 100 g fasoli(...) jabłkowego, pół banana lub 1 łyżka mąki (kukurydzianej, bądź ciecierzycy) wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wegańskie wędliny - kiełbasa wiejska, jałowcowa, boczek roślinny - te oraz inne przysmaki...

  • Pokaż nam wyjątkowy przepis na kotlety mielone i wygraj sprzęt marki Ambition! Zawsze w stu procentach realizujesz przepis na potrawy? A może wolisz tworzyć własne interpretacje dań? Jeśli receptura ekspertów kulinarnych jest dla ciebie punktem wyjścia do stworzenia własnej wersji potrawy, ten konkurs jest dla ciebie. Stwórz i prześlij do nas w formie przepisu wraz ze zdjęciem, swoją autorską wariację na temat kotletów mielonych według przepisu Angeliki Witaszewskiej z powyższego filmu. Na...

  • Mąką można leczyć

    Mąka powstanie, gdy rozdrobnisz różne orzechy, migdały, jadalne kasztany, nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Dlatego możesz wybrać najlepszą mąkę dla siebie! Taką, która będzie nie tylko(...) dolegliwości towarzyszące przekwitaniu, takie jak uderzenia gorąca czy nocne poty. Mąki sojowej używa się głównie jako zagęszczacza do past, sosów, zup i farszów, może zastąpić jajka, np. w kotletach wegańskich...

  • Dietetyczne przepisy to poradnik kulinarny odkrywający tajniki ekspresowego przyrządzania pysznych niskokalorycznych dań, które pozwalają szybko i trwale schudnąć, a równocześnie zapewniają mnóstwo energii i doskonale wpływają na stan zdrowia oraz wyniki badań i samopoczucie. Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ‒ szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ‒ dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom...

  • Mięso. Jeść czy nie?

    ...gulaszu można zastąpić soczewicą, a zamiast tradycyjnych mielonych zrobić kotlety z fasoli czy ciecierzycy. Zamiast położyć na kanapce plaster wędliny, można posmarować ją pastą z fasoli. Częściej sięgajmy też po produkty sojowe, które są substytutem mięsa, np. tofu, kotlety, pasztety i paprykarze sojowe. Kiedy, jakie mięso? Jednym z zamienników mięsa mogą być ryby. To dobre źródło białka i kwasów...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...