• Informacje na temat:

    kotleciki z kaszy gryczanej

Przepisy na temat: kotleciki z kaszy gryczanej
  • Jarskie kotlety z kaszy

    Jęczmienne burgery z dodatkiem buraczków Sposób przygotowania 1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wystudź je i obierz. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam...

  • Wypróbowany przepis na "Kotleciki z kaszy gryczanej"

  • Kotleciki gryczane

    Składniki na 5-6 porcji: - 2 woreczki kaszy gryczanej (20 dag), - sól, pieprz, - 30 dag twarogu, - 2 jajka, - 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, - pęczek natki, - szklanka płatków owsianych, - olej, - mały por Przygotowanie: Kaszę wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj na sypko, odcedź. Por pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kaszy. Ser pleśniowy zetrzyj...

  • Delikatne kotleciki z kaszy gryczanej z dodatkiem sera pleśniowego, doskonałe zarówno jako przekąska jak i danie główne.

  • Kotleciki są pieczone, do podania z dowolnym sosem. Z podanych składników wyszło mi 9 szt. Są bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • Staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. Spróbujcie kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.

  • Jakiś czas temu musiałem wymyślić obiad dla wegetarian...stało się. Kotlety z kaszy gryczanej....wtedy przekonałem się również do dań bez mięsnych. Warto spróbować nasze kotleciki w domu. Smacznego

  • Kasza gryczana świetnie sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi, gulaszami oraz sosami grzybowymi u mnie w formie kotlecików z twarogiem, boczkiem i cebulką.

  • Dobry sposób na przemycenie kaszy gryczanej rodzince

  • Pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Znakomicie smakują solo, jak również w połączeniu z dowolnym sosem, duszona rybą lub gulaszem, albo po prostu z ulubioną surówką.

Artykuły na temat: kotleciki z kaszy gryczanej
  • Kotleciki gryczane z serem

    ...i jajkami na papkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Ostudzony por przełożyć do kaszy. Dodać masę twarogową, posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę. Formować z niej kotleciki. Panierować w płatkach owsianych. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Niecodzienne dania z kaszy

    Zapomnieliśmy o kaszy, a to tak cenne ziarenka! Zasobne w węglowodany, dostarczają nam energii. Ponadto żelazo, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Przyrządzać je można na wiele sposobów.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Kotleciki gryczane

    Kaszę wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj na sypko, odcedź. Por pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kaszy. Ser pleśniowy zetrzyj,...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Smakołyki z gryki

    Kotleciki gryczane Składniki na 5-6 porcji: 20-25 dag kaszy gryczanej, pieprz, 30 dag twarogu, 2 jajka, 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, pęczek natki, szklanka płatków owsianych, olej, niewielki(...)Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami Składniki na 6-8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol lub dowolnego innego sera z niebieską pleśnią, 20 dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Obiad dla jarosza

    Kotleciki gryczane z rokpolem Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej lub 20 dag sypkiej, 30 dag twarogu, 2 jajka, 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, 1 szklanka płatków owsianych, 1 mały por(...) w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim por przez kilka minut. Dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy. 2. Ser pleśniowy trzemy na tarce do jarzyn o dużych oczkach, mieszamy na papkę...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...