• Informacje na temat:

    koszyczek wielkanocny we wloszech

Przepisy na temat: koszyczek wielkanocny we wloszech
Artykuły na temat: koszyczek wielkanocny we wloszech
  • .... Mimo,ze we Wloszech uzywa sie galazek z drzewa oliwkowego,ja z synkiem idziemy na Palmowa procesje z polskimi palmami.Wzbudzamy ogromne zainteresowanie,bo w mojej okolicy nie ma Polskiego kosciola,choc(...) widoku te tegoroczna,bedzie ona nasza ostoja przez nastepnych 12 miesiecy. W sobote zas przygotujemy koszyk ze swieconka.Ale tym razem bedziemy musieli jechac do Rzymu,do Polskiej Parafii.We Wloszech...

  • Zawartość koszyczka wielkanocnego ma znaczenie symboliczne i jest mocno zakorzeniona w tradycji. Co jest niezbędne? Bez czego na pewno koszyczek się nie obędzie? A co można dołożyć dodatkowo? Fot. © 123RF.COM/PICSEL Staropolskie obyczaje święcenia pokarmów znacznie różniły się od współczesnych. Przede wszystkim zwyczaj obchodzony był w domach i dworkach szlacheckich, gdzie ksiądz lub biskup dokonywał symbolicznego gestu pokropienia wodą zgromadzonych pokarmów. Ich ilość mogłaby dziś zadziwić...

  • Po odcinku wielkanocnym, pełnym tradycyjnych wypieków i rodzinnych wspomnień, uczestnicy będą musieli powrócić do konkursowej rzeczywistości. Jakie wyzwania przygotowali dla nich jurorzy? Specjalny, świąteczny odcinek „Bake Off - Ale Ciacho" był w całości poświęcony wielkanocnym wypiekom z różnych stron Polski. Uczestnicy i jurorzy podzielili się z widzami tradycyjnymi przepisami, które od bardzo dawna pielęgnuje się w ich rodzinach. Gościem specjalnym siódmego odcinka był Mateusz Pawłowski -...

  • Na prośbę użytkowników serwisu przedłużamy okres trwania konkursu do dnia 26.03.2008.Zbliżają się Święta, czas cukrowych baranków, srebrnych bazi, kolorowych pisanek i tęczowych mazurków. Jesteśmy pewni, że tegoroczna Wielkanoc będzie również kulinarnym świętem. Przygotuj coś niezwykłego i zamieść na Smakerze. Możesz wygrać wspaniałą książkę kulinarną. "Cecylka Knedelek i Wielkanoc" to ponad 20 przepisów na świąteczne potrawy - pyszne, kolorowe, kuszące wspaniałymi smakami i zapachami. Aby...

  • W dniu 28.04.2011 zakończył się konkurs Wielkanocny zając. Nagrody w postaci blenderów oraz gadżetów serwisów czateria.pl, deccoria.pl oraz smaker.pl powędrowały do: Pan Mariusz - Żelazków Pani Patrycja - Chrzanów Pani Ania - Warszawa Gorąco gratulujemy!

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...