• Informacje na temat:

    koszerna maca

Przepisy na temat: koszerna maca
Artykuły na temat: koszerna maca
  • Miasto otwarte

    ...macami i innymi tradycyjnymi rodzajami pieczywa. W koszernych knajpkach, np. Antico Forno Cordella (Piazza Costaguti 30), podaje się przysmak rzymskiej kuchni żydowskiej, czyli smażone karczochy alla...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Zostań foodisem

    Rośnie grupa Polaków, którym nie jest wszystko jedno, co jedzą. I nie chodzi tu wcale o hedonizm kulinarny, ale przede wszystkim o zdrowe żywienie. Zanim cokolwiek wrzucą do koszyka w supermarkecie, długo analizują etykietę. Dziwacy? Nie, świadomi konsumenci.

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Bóg i dziewczyna

    .... W domu radość. Chwila zastanowienia. Jadą do sklepu, żeby zapłacić. - Judaizm uczy nas przede wszystkim, jak żyć w zgodzie ze swoim sumieniem. Nasza religia to nie tylko koszerna kuchnia, którą staramy...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Justyna przygotowała dwa rodzaje ciastek: marchewkowe oraz z dodatkiem orzechów, czekolady i wanilii. Ciastka¼ szklanki brązowego cukru2 łyżki masła⅛ łyżki soli⅛ łyżki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka mleka 5 łyżek mąki250 g płatków czekoladowych100 g pistacji250 g orzechów włoskich Ciastka marchewkowe128 g mąki migdałowej42 g mąki kokosowej¼ łyżeczki cynamonu⅛ łyżeczki mielonego imbiru⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej⅛ łyżeczki kardamonu3 łyżki syropu klonowego60 g startej marchewkiwiórki...