• Informacje na temat:

    kostki curry

Przepisy na temat: kostki curry
  • 7 najlepszych potraw z marchewki

    Gofry, ciasta, zupy i przepyszne curry - z marchewki można wyczarować kulinarne cuda.

  • Przepis jest w rodzinie już od długiego czasu a danie robi się bardzo szybko.

  • Składniki (4 osoby): 2 podwójne piersi z kurczaka pokrojone w kostkę; 4 duże ziemniaki pokrojonę w kostkę; 2 posiekane cebule; 3 szklanki wody; 2 kostki rosołowe; 1 łyżeczka curry; 2 duże pomidory, posiekane; 1 pęczek posiekanych listków kolendry; 1 puszka koncentratu pomidorowego; sól i pieprz do smaku; olej do smażenia.

  • Wyborne ciasto do kawy.

  • Roladki indycze

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz, mielona kolendra,1 łyżka pikantnej konfitury z mango (do mięs), 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 papryczka chili, 2-3 łyżki oleju, 375 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki) , listki kolendry...

  • Gdy od znajomego dostałam do testowania świeży, surowy tempeh, kilka dni spędziłam na poszukiwaniu atrakcyjnego, a przy tym nieskomplikowanego sposobu na jego przygotowanie. Ostatecznie wybrałam przepis z bloga Zielenina – dlatego, że wymagał minimum składników i wszystkie miałam w domu. Dzisiejsza potrawa jest fajnym pomysłem na domową imprezę. Zwłaszcza, jeśli chcesz zaskoczyć gości nieznanym im produktem i smakiem. Curry wyszło pysznie, polecam!

  • Zupa marchewkowa

    Składniki na 6 porcji: 1 kg marchewek 1 duże kwaśne jabłko 1 cebula 1/2 pęczka włoszczyzny 3 łyżki masła 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego (np. z kostki) 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki gałka muszkatołowa sól mielony biały pieprz Sposób przygotowania: 1. Marchewki, cebulę oraz warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz...

  • Sprawdzony przepis na "Kalafiorowe curry"

  • Minidynie z mięsno-ryżowym farszem

    Składniki na 8 porcji: 8 małych dyń 3 łyżki oleju 1/2 cebuli, posiekanej ząbek czosnku, zmiażdżony łyżka mielonego łagodnego curry 200 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki ryżu basmati 3 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) 1/2 szklanki rozmrożonego groszku zielonego sól, pieprz jogurt naturalny i listki kolendry do dekoracji Sposób przygotowania...

  • Pyszne połączenie,mięso kruche i rozpływające się w ustach. Polecam:)

Artykuły na temat: kostki curry
  • Krem z cykori z jablkiem i z curry

    Niezwykle oryginalna i rownie smaczna zupa. Zapraszam wiec... 4 porcje 500 g cykori cebula jablko granny smith 150 g ziemniaka okolo litra wywaru z warzyw moze byc z kostki 35 g masla szczypta cukru lyzeczka curry kilka lyzek smietany sol, pieprz Posiekac cebule, pokroic cykroie usuwajac gorzkie konce. Podsmazyc warzywa na masle dodajac cukier i curry. Pokryc bulionem. Gdy...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • ...tlumaczenie fasolki z czarnym oczkiem). na koniec dodaje pomidory (passata, lub z puszki - bez skorki). na koniec przyprawy, ktore dodadza specyficznego smaku curry, czyli pol lyzeczki cynamonu, szczypta zmielonej galki muszkatolowej, pol lyzeczki zmielonego korzenia kolendry, odrobine zmielonego kminku no i szczypta kardamonu. oczywiscie mozecie zakupic mieszanke ziol np schwartz ma dobra curry...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same...

  • Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych. Fot. 123RF/Picsel Smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które podczas suszenia w sporej mierze ulatniają się. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi...

  • Losos z bobem i z fasolka

    Taki wiosenny obiadek dzis mielismy... Robi sie go w okolo 30 minut. jest smaczny i lekki. Na 2 porcje 250 g lososia wywar z kostki do ryb - okolo...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Szarym dniom na przekór

    ...umyć, osuszyć, posiekać. Na gorącym oleju, na patelni z dołkami, usmażyć jajka sadzone. Posolić. Ostrożnie przełożyć na duszone  warzywa, posypać szczypiorkiem. Aromatyczna zupa z curry 1. Kurczaka umyć, gotować pod przykryciem 1 godz. z pokrojoną cebulą, pieprzem,  kolendrą, laurem, jałowcem i goździkami. Pod koniec dodać kostki bulionowe, mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...