• Informacje na temat:

    kostka ziemniaczana-knedle

Przepisy na temat: kostka ziemniaczana-knedle
  • Szybkie knedle ziemniaczane

    ...suchej patelni lub usmaż na odrobinie oleju. Jeśli chcesz wzbogacić knedle kawałkami boczku, pokrój go i obsmaż na chrupiąco na patelni. Przygotowane ciasto podziel na 3-4 porcje. Z każdej porcji utocz(...) usmażonego boczku) i zlep. Knedle ugotuj w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli). Gotowe podaj posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, możesz je...

  • Moja improwizacja. Rozkosz dla podniebienia.

  • Czas na knedle!

    ...ponownie złóż. 3. Na cieście ułóż śliwki. Mocno zlep brzegi placuszków, uformuj zgrabne kule. Knedle porcjami włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową(...) truskawkę. Zlep brzegi ciasta i delikatnie formuj kule. W garnku zagotuj posoloną wodę. Knedle porcjami wkładaj ostrożnie do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podaj polane...

  • Kostka wiśniowa

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem. Czas przygotowania: 180 minut Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal(...) - 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag, - prawdziwki świeże lub mrożone - 30 dag, - mąka ziemniaczana - 2 łyżki Przygotowanie: Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną...

  • Szybkie w przygotowaniu ciasto i bardzo smaczne dla osób które uwielbiają kokos.

  • Pyszne kakaowe ciasto z kokosem, przełożone kremem kawowym. Proste i wyśmienite :)

  • Sezon na borówki już tuż tuż. Dlatego też chciałam się z wami podzielić przepisem na fantastyczne ciasto o nazwie jagodowa kostka. Mięciutki biszkopt, do tego masa, której podstawą jest mascarpone i borówki, śmietana oraz beza. Dla mnie, dla takiej fanki borówek jaką jetem - jest to połączenie idealne!

  • Kolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

  • ciasto z pyszną masą kajmakową; któż jej nie lubi ;)

Artykuły na temat: kostka ziemniaczana-knedle
  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    Knedle z jabłkami Składniki na 4 porcje: 30 dag jabłek, 4 dag masła, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 5 dag cukru pudru, 20 dag mąk, sól, jajko, 2 dag bułki tartej, łyżeczka cynamonu 1. Jabłka umyj(...) ciasta spłaszcz dłonią, na środku układaj kawałek jabłka, posyp go szczyptą cynamonu. Następnie zalepiaj starannie ciastem, formując okrągłe knedle. 4. Wrzucaj knedle na osolony wrzątek, a zaraz po...

  • 21 maja 2017 r. to wyjątkowa data, którą każdy miłośnik słodkości powinien zapisać w swoim kalendarzu. To właśnie tego dnia obchodzony jest… Światowy Dzień Pieczenia! Kochasz, tęsknisz, a może dziękujesz? Światowy Dzień Pieczenia stanowi doskonałą okazję do tego, by wyrazić swoje uczucia nie tylko za pomocą słów. Oto kilka sprawdzonych przepisów, za pomocą których obdarować możesz swoich najbliższych. 21 maja - upiecz bliskim radość!   1. Rozpieszczaj! Czyli czekoladowe smakołyki dla całej...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem. Czas przygotowania: 180 minut Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal(...) - 2 gałązki, - olej - kilka kropel, - podgrzybki suszone - 2 dag, - prawdziwki świeże lub mrożone - 30 dag, - mąka ziemniaczana - 2 łyżki Przygotowanie: Gęsią tuszkę dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...