• Informacje na temat:

    koper włoski zapiekany przepis

Przepisy na temat: koper włoski zapiekany przepis
  • Zapiekany koper włoski

    ...pomidorach ułożyć koper włoski i paski żółtego sera, oprószyć pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Jeżeli znasz dokonały przepis(...)Składniki: - 2 szt kopru włoskiego, - 3 pomidory, - 4 plastry żółtego sera, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - kilka listków tymianku, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz, - cukier...

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"

  • Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem

    Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, - 1 kieliszek białego wytrawnego wina, - 1 łyżka masła, - 1 płaska łyżka maki, - 2 łyżki tartego żółtego sera, - 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, - sól, pieprz Przygotowanie: Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło...

  • Pieczony koper włoski

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Przepis na prawdziwie włoską carbonarę, bez śmietany, na żółtkach, z chrupiącym boczkiem

  • Przepis wart wypróbowania: "Włoski rarytas z kurczakiem i zapiekanym pomidorem"

Artykuły na temat: koper włoski zapiekany przepis
  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    ...strony ogonka i wydrążyć pestki. Górną część zostawiamy do przykrycia podczas zapiekania. Następnie przygotwujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a koper włoski rozcieramy w moździerzu(...) rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut i gotowe! Jeżeli masz taką fantazję – przepis na warzywa z farszem możesz urozmaicić też własnymi składnikami. Smacznego! Na pyszne obiadowe, nie tylko niedzielne...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    ...bakteriobójczo czosnek, estargon, kapary, koper włoski, liść laurowy, oregano, rozmaryn. Wino Kuchnia śródziemnomorska to także wino. Kieliszek tego trunku dziennie poprawia trawienie, pobudza(...) typu polskiego, który łatwo się rozgotowuje, twarde włoskie makarony gotowane al dente dają na dłużej uczucie sytości. Makaron pełnoziarnisty ma w sobie dodatkowo witaminy i minerały, których...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Dawne lekarstwa na współczesne choroby

    Zapiekany koper włoski Składniki: 4 bulwy kopru włoskiego (ok. 1 kg); 500 ml rosołu lub osolonej wody; przyprawy: galgant, gałka muszkatołowa, sól; 1 cebula; 1 łyżka masła; sok z 1/2 cytryny; 200g startego(...). Kobietom Hildegarda polecała szczególnie Koper włoski zawierający fitohormony dodające energii w okresie klimakterium. Koper pobudza także wydzielanie mleka, wspomagając kobiety karmiące...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Miłość w czasach fast foodów

    ...kucharzy. Jabłka często łączymy z warzywami, gruszki - rzadko. I raczej rzadko pojawia się na naszych stołach koper włoski, zapewne dlatego, że nie bardzo wiadomo, jak się z nim obchodzić. Oczywiście można(...), lecz wykonanie każdego z nich - pełne prawdziwego uczucia (na które przepisu nie podam). Proponuję zatem łączenie w stylu fusion składników z różnych kontynentów i kultur kulinarnych. Zaczniemy od...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • 26 września 2013 r. we włoskiej restauracji Castello na warszawskim Wilanowie odbył się romantyczny wieczór z włoską muzyką na żywo. Tak przyjemnej imprezy dawno nie było! Hucznie świętowano nie zakończenie lata, ale wprowadzenie na rynek nowej, włoskiej marki makaronów Mamma Mia! produkowanych w 100 % z pszenicy durum.   Imprezę, którą swoją obecnością uświetnili między innymi: Katarzyna Cichopek, Andżelika Piechowiak, Katarzyna Skrzynecka z mężem Marcinem Łopuckim, Laura Łącz, Marta...