• Informacje na temat:

    koper włoski z pomidorami

Przepisy na temat: koper włoski z pomidorami
  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Pieczony koper włoski

  • Zapiekany koper włoski

    ...pomidorach ułożyć koper włoski i paski żółtego sera, oprószyć pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Jeżeli znasz dokonały przepis(...)Składniki: - 2 szt kopru włoskiego, - 3 pomidory, - 4 plastry żółtego sera, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - kilka listków tymianku, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz, - cukier...

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Przepis na długowieczność - zupa Minestrone

    Czy prosta zupa, może okazać się daniem, któremu rodzina Melis zawdzięcza swoją długowieczność. Zdaniem Dana Buettnera, badającego zjawisko długowieczności, zupa Minestrone, to włoski eliksir młodości.

  • Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"

  • Gulasz z wołowiny z soczewicą

    ...: 1. Opłucz i osusz mięso. Pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Następnie pokrój paprykę i koper włoski. Obierz czosnek. 3. Rozgrzej oliwę(...)Składniki: 1 kg wołowiny bez kości szklanka soczewicy bulwa kopru włoskiego zielona papryka 125 g kapeluszy pieczarek 400 g pomidorów z puszki 3 szklanki bulionu wołowo-grzybowego...

Artykuły na temat: koper włoski z pomidorami
  • ...( nasza ) i wloska                             jablka kalafiory i brokuly                                                                   gruszki finocchio ( koper wloski...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to niskokaloryczne, bogate w witaminę C i potas warzywo o bulwiastym kształcie i charakterystycznym, lekko anyżkowym aromacie. Zawarte w nim olejki lotne mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, ale też... nerwowy. Można go jeść na surowo, gotować, dusić i grillować.

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Botaniczne rodziny przestępcze

    Czy nie zaciekawiło cię nigdy, jak bardzo przestępcze skłonności lubią powtarzać się w rodzinie? W niektórych rodzinach królestwa roślin możemy znaleźć wiele czarnych owiec. Zdradzają je cechy, którymi odróżniają się od pozostałych: kłujące włoski, mleczny sok, koronkowe liście. "Zbrodnie roślin" Amy Stewart to książka, dzięki której poznasz rośliny groźniejsze od niejednego drapieżnika. Rośliny...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    ...strony ogonka i wydrążyć pestki. Górną część zostawiamy do przykrycia podczas zapiekania. Następnie przygotwujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a koper włoski rozcieramy w moździerzu. Pomidory pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych, a pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę. Później w misce mieszamy ryż z mięsem, koprem, cukinią startą na tarce, pomidorami i serem i doprawiamy Przyprawą...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Niezawodne receptury na... zawodzący apetyt

    ...eteryczne są wówczas najbardziej intensywne. Dekoruj nimi każdą potrawę lub dodawaj do herbat, deserów (bazylia i mięta) czy wody z cytryną. Do potraw warto też dodawać imbir, cząber, koper włoski(...). Wystarczy, że na liście nałożysz farsz z białego serka wymieszanego z ziołami, orzechami i suszonymi pomidorami. Prócz apetytu, przekąska ta gwarantuje zastrzyk witamin, potasu, żelaza, kwasu foliowego...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...