• Informacje na temat:

    koper wloski do czego

Przepisy na temat: koper wloski do czego
  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    ..., odpowiedniego przechowywania lub transportu z drugiego końca globu. Tutaj dochodzimy do drugiej aspektu, czyli lokalności produktów. Produkty sezonowe i lokalne - dlaczego warto? Warto wybierać te warzywa(...), koper włoski czy fenkuł. Owoce sezonowe Polskie owoce sezonowe dostępne w wakacje to dla przykładu: ·         czereśnie Czereśnie to relatywnie niskokaloryczny produkt - 63 kcal / 100 gramów...

  • Pieczony koper włoski

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

Artykuły na temat: koper wloski do czego
  • Na te produkty żywnościowe uważaj latem!

    Wyglądają niewinnie, ale nawet kilka kropli soku może spowodować groźne poparzenia. Sprawdź, czego lepiej nie jeść i nie pić latem!

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Dlaczego warto jeść cykorię?

    Zimowa królowa. Zdrowsza i tańsza niż sałata szklarniowa, zimą powinna być podstawą zdrowej diety. Dlaczego?

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Pięć sprawdzonych sposobów na odtrucie organizmu

    ...1. Zielone koktajle i koper włoski Na śniadanie pij koktajl z zielonych warzyw: szpinaku, jarmużu, botwinki, natki, papryki. Bogate w chlorofil, dotlenią tkanki, przyspieszą przemianę materii i usuwanie toksyn. Pobudzą oczyszczanie i odkwaszanie organizmu. Możesz też pić smoothie z owoców i warzyw innych niż zielone i dodać łyżkę sproszkowanych alg, np. spiruliny.  Do picia albo do sałatek...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • HERBAPOL ZIELNIK POLSKI ‒ odkryj sekrety nowych ziół w ofercie marki Herbapol

    ...suplementami diety.     W linii Herbapol Zielnik Polski znajdziemy także znane i doceniane od lat: Miętę, Melisę, Rumianek, Koper włoski, Lipę, Szałwię, Pokrzywę oraz 4 ciekawe połączenia ziół i owoców...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...