• Informacje na temat:

    koniak polski

Przepisy na temat: koniak polski
  • Kuchnia moskiewska

    ...kupić w Polsce, natomiast specyfiką Rosji są nieco inne smaki np. cierpki granat. Jeśli trudno jest się oprzeć zakupowi czegoś mocniejszego, to oprócz znanych rosyjskich wódek za 1/3 polskiej ceny, ciekawe są też alkohole z byłych republik (np. kultowy koniak Ararat). Rosjanie szczególne właściwości przepisują żurawinie - dlatego trzeba spróbować soku ( a jeszcze lepiej morsu - musu) żurawinowego...

  • Wyśmienity do kawy,lodów i nie tylko.

  • Smaczny likierek

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Każdą nalewkę rozcieńczam ale po spróbowaniu tej- postanowiłam zostawić taką jaka jest. W smaku przypominała bowiem dobrej jakości koniak. Polecam.

  • Przepis wart wypróbowania: "Polski tort Sachera"

  • Pyszny obiad w pol godziny

Artykuły na temat: koniak polski
  • Pan Doktor i Bóg

    Jedni mówią, że lubił sączyć koniak, inni, że z całą pewnością to była whisky. Jedno jest pewne, celebrował te "koniaczki" po powrocie do domu i przyjaciele dobrze wiedzieli, że w najlepszym humorze jest na samym początku tej celebracji. Potem bywało różnie, czasem na całe godziny tracił dobry humor, więc starali się wpadać z wizytą, zanim zdążył wychylić więcej.

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Hanka Ordonówna: Heroizm gwiazdy

    ...próby, czekał w teatrze - niedwuznacznie sugerował, że jest tu w roli kogoś więcej niż przyjaciela pięknej aktorki z Polski. Pozwalał sobie na coraz więcej poufałości, siadał zbyt blisko, okrywał(...) się poradzić. Anatol wyjął butelkę koniaku. Wiedział, że Hanka nie pije, ale on potrzebował się napić. Zamierzał zdobyć ją tej nocy, przypieczętować swoje marzenia, poczuć w ramionach smukłe ciało...

  • Kraków to dziś jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych nie tylko dla Europejczyków. Co roku do stolicy Małopolski zjeżdżają zwiedzający z najdalszych zakątków świata, oczekując wyjątkowych doświadczeń, także kulinarnych. Te zaś, przekładając się bezpośrednio na gospodarczy i finansowy wzrost regionu, zobowiązują miejscowych restauratorów i ludzi odpowiedzialnych za gastronomiczny wizerunek miasta do nieustannego kulinarnego rozwoju i podnoszenia poprzeczki. Szczypta historii i...

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    Marcin Meller na Kaukazie bywa kilka razy w roku. Miłość do kraju "pełnego smaków, zapachów i bajkowych krajobrazów" okazała się tak silna, że, razem z żoną, ściągnęli gości z Polski i wyprawili wielkie, gruzińskie wesele. Interii opowiada m.in. o specyfice kaukaskich konfliktów, szaleństwie tamtejszych kierowców i wielogodzinnym ucztowaniu. Pretekstem do spotkania była książka "Kakukasis" Olii...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Tydzień w Beskidzie Śląskim: Co warto zobaczyć?

    ..., alpaki i muflony. Oprócz nich w parku żyją także dziki i żubry. Równie interesujące są również sokolarnia i sowiarnia. Koniaków - królestwo koronek Na południe od Wisły leży Koniaków - miejsce, do(...) miejscowości, posłuchacie prawdziwej góralskiej muzyki, zobaczycie heklujące koronczarki, ich piękne serwetki, a nawet słynne koniakowskie stringi. W bacówce naprzeciwko Chaty na Szańcach można skosztować...

  • Motta łacińskie, umieszczone na czele książki, dość wyraźnie chyba dają do zrozumienia, że ze Słowa i Trunku, z dwóch umiłowań, które autor w niej zawarł, jedno stało się całkiem już platoniczne, westchnieniem i wspomnieniem żywione. Jest więc ta książka jakby "pieśnią łabędzią" bardzo niegdyś gorliwego sługi Bachusowego, co długie lata zaprawiał się w winnicy i piwnicy Pańskiej, aż mu przyszło gorzko za Pismem Świętym powtarzać: "Nie bywaj na biesiadach pijaniców... bo którzy się pijaństwem...

  • "Mistrz i Małgorzata" - przekład pierwszej świeżości

    ...bardzo go cieszyło życie doczesne, choćby np. koniak - nieprzypadkowo Azazello tyle razy pije w powieści koniak i to "na raz". Nota bene - jeden z polskich znawców Bułhakowa napisał niedawno, że(...) rozdziale: "I koniak pije z wprawą, na raz i bez zakąski - od razu widać, że to swój chłop!". Do koniaku - powiada polski krytyk - nie ma zakąsek, dlatego pierwotnie musiała być tu wódka... Odpowiemy na...

  • Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu. W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room. W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu...