• Informacje na temat:

    konfitury z czerwonych pomidorów

Przepisy na temat: konfitury z czerwonych pomidorów
  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    ...których dodajemy pomidor, cytrynę lub mango. Dodanie do konfitury sprawi, że będzie ona bardziej pikantna, a ostrym lub mięsnym sosom nada nutkę kwaskowatej słodyczy. Właściwości zdrowotne Zawiera(...) i wsyp kilka rozmrożonych nasion. Przykryj ziemią. Regularnie podlewaj i nawoź odżywką bogatą w azot (np.  do pomidorów). Po tygodniu zacznie kiełkować. Drzewko nie lubi przeciągów. Rośnie w temp...

  • Wspaniała sałatka według przepisu mojej mamy.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Konfitura porzeczkowa świetnie smakuje zarówno w konfiguracjach słodkich, jak i wytrawnych, na przykład z pieczonym drobiem.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) Składniki: 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 łyżeczki oliwy 2 ząbki czosnku łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru ostra papryczka chilli ½ szklanki brązowego cukru sok...

  • Aromat lipcowego popołudnia zamknięty w słoiku na długie zimowe wieczory:)

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów, groszku oraz fasoli). Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj(...) 180 st. C. Piecz ok. 35 minut. W czasie pieczenia kotleciki przewracaj co jakiś czas, by upiekły się ze wszystkich stron. Podawaj np. z piure z ziemniaków i sałatką z pomidorów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Szybkie konfitury gruszkowe"

  • Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

    Na cztery pyszne sposoby!

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura z czerwonych porzeczek z kokosową nutką"

Artykuły na temat: konfitury z czerwonych pomidorów
  • Pomidory w każdej postaci

    ...nadają się do jedzenia na surowo - mają szkodliwą tomatynę. Jest jednak neutralizowana przez wysoką temperaturę. Najlepsze smażone i na przetwory - konfitury, sałatki. Śliwkowe O charakterystycznym...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Dobre bo domowe

    Musiałam dopiero przyjechać do Warszawy, w odległym już 1983 roku, by zobaczyć, jak powstaje dżem. We Włoszech dżemy oczywiście się jada, ale kupione. Wyjątkiem jest sos z pomidorów, który każda(...) jedzono konfitury - łyżeczką z także kryształowego spodeczka. Przetwory oczywiście były domowe: z wiśni, porzeczek, malin, a najlepsze ze śliwek węgierek. Każdy owoc lekko nacinano, wyjmowano delikatnie...

  • Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu. W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na...

  • Papryka

    Jest wszechstronna. Można ją łączyć z mnóstwem warzyw.

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Najlepsze letnie sposoby, by... naturalnie obniżyć cholesterol

    ...do wzrostu dobrego HDL. Owoce aronii wykorzystaj do zrobienia soku (np. używając tzw. sokownika), kompotu, przecieru, dżemu, konfitury lub nalewki (surowe nie są zbyt smaczne). Czarne porzeczki(...) najwięcej likopenu. Do pomidorów dodaj zawsze odrobinę tłuszczu, oliwy lub oleju (jest niezbędny, by likopen został wchłonięty). Słonecznik  W niepozornych ziarenkach skrywają się sterole - i to...

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...

  • Słodka wyspa

    ...z dodatkiem pomidorów, za to w innych najczęściej białe risotto. Mięsna bryła w zasadzie wystarcza na lekki lunch, a już zjedzenie dwóch powoduje sytość graniczącą z ociężałością. Wtedy jedynym(...) ziarenkami do złudzenia przypominającymi pestki arbuza, intensywnie pomarańczowe gelo z melona udekorowane kwiatami jaśminu czy płomiennie krwawe gelo z czerwonych pomarańczy obsypane pyłem z suszonych...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...