• Informacje na temat:

    konfitura z orzechów włoskich

Przepisy na temat: konfitura z orzechów włoskich
  • Roladki indycze

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz, mielona kolendra,1 łyżka pikantnej konfitury z mango (do mięs), 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 papryczka chili, 2-3 łyżki oleju, 375 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki) , listki kolendry do dekoracji.

  • Zielone orzechy są bogatym źródłem jodu, dlatego ten syrop polecam wszystkim tym, którzy zmagają się z niedoczynnością tarczycy.

  • Jabłka w orzechowej polewie

    Składniki na 8 sztuk: 8 małych twardych jabłek konfitura wiśniowa lub powidła śliwkowe 30 dag mieszanki orzechowej: orzechów włoskich, ziemnych, laskowych pół szklanki miodu(...) woreczka, dość mocno stłucz tłuczkiem do mięsa. Masło utrzyj z połową orzechów i z cukrem. Masę wkładaj do środka jabłek. Połowę orzechów wsyp do garnuszka, zalej miodem, podgrzewaj kilka minut, ale...

  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    ..., 125 gramów miękkiego masła, 30 gramów drobno pokruszonych orzechów laskowych lub migdałów i małej torebki proszku do pieczenia. Do miksera wrzucamy kawałki masła, które ucieramy z cukrem, dodajemy...

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić?...

  • Przez żołądek do serca - jak mówi przysłowie. W tym przypadku na pewno się sprawdzi, bo eskalopki w panierce zachwycają każdego kto ich spróbuje. Przygotuj to pyszne danie i miej pewność, że na twarzy bliskiej ci osoby pojawi się uśmiech.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    Włoskie ciasteczka Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym. Odwieczne połączenie orzechów laskowych(...) długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się...

  • Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.

Artykuły na temat: konfitura z orzechów włoskich
  • Smażony śledź na konfiturze ze skarmelizowanej cebuli z orzechami włoskimi

    Śledź w zupełnie nowej odsłonie. Doskonała kompozycja słono- słodko-ostrych smaków.

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...

  • Kruche z marmoladą morelową

    Jeśli lubisz smak orzechów laskowych, posiekaj je bardzo drobno i posyp nimi ciasto przed pieczeniem. Dopiero potem wyłóż warstwę konfitury. Możesz też dodać orzechy włoskie.

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Zakochany śledź na konfiturze z cebuli

    Słodko-pikantna konfitura z cebuli idealnie skomponowana ze śledziem posypanym prażonymi orzechami włoskimi i świeżym lubczykiem. Idealnie smakuje z chlebem razowym.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • 6 sprawdzonych metod na zdrowe jelita

    ...7 orzechów włoskich, 5 brazylijskich albo 10 laskowych. 6. Chleb na zakwasie Naturalny, tradycyjnie upieczony chleb, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które regulują skład flory bakteryjnej jelit(...), flawonoidy, witaminy A, E, C i z grupy B oraz mikroelementy. Aby wspomóc jelita, pij przynajmniej raz dziennie kubek napoju z kombuchy. 3. Czarny bez Sok albo konfitura z czarnego bzu to...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Gruszki z żurawiną

    Wytrawny smak tego deseru na długo pozostanie w pamięci.

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...