• Informacje na temat:

    konfitura z cebuli z winem

Przepisy na temat: konfitura z cebuli z winem
  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i cebulę, mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż pokrojone ziemniaki. Chwilę smaż razem. Potem zalej bulionem wymieszanym z winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym...

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura z cebuli"

  • Made in USA

    ...ziaren kolendry, sól, pieprz, 4 patyczki długości 15 cm, olej do smażenia mięsa, konfitura cebulowa: 3 cebule czerwone, 80 ml czerwonego wina, 100 g cukru, 40 ml wody Zmiel mięso na średnim(...) w pióra cebulę. Duś ją do miękkości, po czym zalej winem i gotuj aż nabierze konsystencji konfitury. Rozłóż na pergaminie boczek i wstaw do piekarnika pod grill. Uformuj cztery kotlety o wadze 300

  • Konfitury, dżemy, marmolady - dzięki nim możemy zimą poczuć prawdziwy smak i zapach lata. Dodatek przypraw czy ziół dodaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    ...nasienne, a następnie kroimy w dużą kostkę. Pokrojone owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Tak zaprawione jabłka przekładamy do rondelka, zalewamy winem i dodajemy miód. Całość dusimy na małym ogniu przez(...) cebuli garść suszonej żurawiny 2 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka sosu sojowego 1 i 1/3 szklanki wody 1 łyżka mąki Pokrojoną w kostkę cebulę...

  • Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura z cebuli to świetny, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i serów. Ja najbardziej lubię konfiturę z takim domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.

  • Gulasz z jelenia

    ...w kostkę boczek obsmażyć na chrupko. Gulasz obsmażać porcjami. Dodać cebulę, przesmażyć razem. Dodać pozostałe mięso, następnie dodać przecier pomidorowy, mąkę. Zalać winem i 0,75 l. wody. Zagotować...

  • Konfitura z cebuli to bardzo smaczny dodatek do mięs, przede wszystkim do kaczki i indyka, ptaki te bardzo lubią słodkie połączenia. Może być także łączona z jajkiem i rybami, świetnie sprawdza się z serami i jako dodatek do sałatek z grillowanym serem. Zimą będzie najlepsza do pasztetów. Koniecznie musicie spróbować kanapkę z kozim serem i łyżka karmelizowanej cebuli albo posmarować nią zwykłą kanapkę lub grzankę. Cudeńko. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych, ale bardzo dobrze smakuje...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10(...) masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz...

  • Konfitura z czerwonej cebuli i jagód

Artykuły na temat: konfitura z cebuli z winem
  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...w ćwiartki i włóż do rondelka z miodem, winem, rokitnikiem, zagotuj i dopraw. Mięso połóż na desce na 5 minut, a potem pokrój. Comber z jelenia ułóż na talerzu, skop sosem pieprzowym, dodaj kopytka...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Goście, goście!

    ...głębokiego pojemnika (garnek, miska), dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej rostbef wytrawnym czerwonym winem i odstaw do lodówki na 24 godziny, aby mięso zamarynowało się i skruszało. Wyjmij(...) której nalej wody. Piecz sernik w kąpieli wodnej w temp. 150°C ok. 1 godz. i 25 minut. Nie wyjmuj wcześniej! Konfitura ze śliwek: 300 g śliwek węgierek (mrożonych), 50 g octu winnego, 150 g cukru...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Bezsenna kraina

    ...smaku. Słodkawy, pachnący delikatnie owczym mlekiem... Kelnerka podaje go wraz z ciemnym pieczywem i konfiturami truskawkowymi. Pycha i milion kalorii! Omijam w menu pudding rybny i świeżą wątrobę z dorsza, ale nie mogę nie zjeść ciepłej zapiekanki z tą rybą. Przekładanej pomidorami, ziemniakami z czosnkiem, cebulą, oliwkami, w wersji luksusowej z winem i sherry. Kończymy kolację o północy...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i pieprzem. Zalać bulionem i czerwonym winem, dodać tymianek i gotować na średnim ogniu ok 15 minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wino białe ocet winny i miód zagotować w rondelku i gotować przez ok. 10(...) masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz...

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...

  • Smacznych świąt

    ...mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). 2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min(...). 2. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Na dnie ułóż plasterki cebuli, posyp siekaną miętą lub bazylią, na tym ułóż filety rybne. Na wierzchu każdego kawałka ryby układaj anchois, plasterki pomidora, pieczarki...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...