• Informacje na temat:

    konfitura z cebuli polska gotuje

Przepisy na temat: konfitura z cebuli polska gotuje
  • Regionalne przysmaki Polski

    .... Na kujawach słynny jest szablok z zacierkami oraz pirzok - lokalna wersja babki ziemniaczanej. Wielkopolska to region znany z rogali świętomarcińskich, w których wyrobie specjalizują się jedynie...

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura z cebuli"

  • Indyk po królewsku - Maciej Kuroń

    ...piekarnika. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!" . Najlepsze przepisy nagradzamy! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    To owoc o jednym z najbardziej oryginalnych smaków. Przypomina połączenie pomidora z mango i śliwką, doprawione odrobiną pieprzu.

  • Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura z cebuli to świetny, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i serów. Ja najbardziej lubię konfiturę z takim domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., gotuje się wyśmienite ' gołąbeczki w gniazdach', trudne do znalezienia w restauracjach. Są to małe gołąbki wkładane kolejno jeden w drugi z różnymi farszami: wołowym, wieprzowym i baranim. A więc(...) i przyprawami obsypane mąką kukurydzianą i usmażone czy tzw. firgăui - przyrządzone z grilla z szaszłykami z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli. W Siedmiogrodzie prym wiedzie znakomity gulăs...

  • Konfitura z cebuli to bardzo smaczny dodatek do mięs, przede wszystkim do kaczki i indyka, ptaki te bardzo lubią słodkie połączenia. Może być także łączona z jajkiem i rybami, świetnie sprawdza się z serami i jako dodatek do sałatek z grillowanym serem. Zimą będzie najlepsza do pasztetów. Koniecznie musicie spróbować kanapkę z kozim serem i łyżka karmelizowanej cebuli albo posmarować nią zwykłą kanapkę lub grzankę. Cudeńko. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych, ale bardzo dobrze smakuje...

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina tłuszczu do posmarowania naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy według przepisu podanego na(...) masło i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dolewamy do nich wodę i gotujemy. Potem miksujemy i ponownie po przelaniu z powrotem do garnka gotujemy do momentu, gdy zupa...

  • Konfitura z czerwonej cebuli i jagód

Artykuły na temat: konfitura z cebuli polska gotuje
  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Rewolucja na talerzu

    Okrzyknięta polską Julią Child. Obie panie miały podobny plan na życie - być dobrą żoną i matką. Przy okazji zaangażowały się mocno w gotowanie i dzięki niemu odniosły niebywały sukces. Oto fragment książki o Lucynie Ćwierczakowiczowej "Pani od obiadów" Marty Sztokfisz.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Autorka popularnego bloga Qmamkasze.pl w rozmowie ze Styl.pl opowiada o filozofii smaku, swoim podejściu do gotowania a także zdradza, kto jest „królową” wśród kasz.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...i deserów nie ma w żadnym kraju na świecie. W siłę rosną mikrobrowary, ale i polskie winnice. Kawior, konfitura z cebuli, kaszanka z granatem - czy Polacy chętnie otwierają się na nowe smaki(...)Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Święto smaku

    ...koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem(...), bawełnianą nicią. Masło rozgrzej w garnku z grubym dnem, zrumień szynkę ze wszystkich stron. Plastry cebuli wsuń pod mięso, wlej szklankę rosołu (resztę wlewaj podczas gotowania). Przykryj garnek i duś...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...