• Informacje na temat:

    konfitura agrest

Przepisy na temat: konfitura agrest
  • Konfitura z agrestu z wódką

    Składniki: - 800 g zielonego agrestu, - 2 gałązki mięty, - 1/8 l wódki, - 75 ml Syrop z marzanki wonnej , - 1 kg cukru żelującego 1:1, - 60 g pistacji Przygotowanie: Owoce, wódkę, syrop i cukier żelujący zagotować cały czas mieszając. Dodać listki mięty i pistacje. Gotować 3 minuty. Natychmiast nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać. Przepis na ok. 4 słoiczki (200-300 ml...

  • Zdrowa i smaczna konfitura dla dzieci.

  • Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

    Do wypieków Agrest czy porzeczki, którymi dekorujesz wypieki, dłużej zachowają ładny wygląd, jeśli posmarujesz je tężejącą galaretką albo konfiturą (wcześniej podgrzaną i przetartą). Owoce(...) i trzymając za ogonek, przesunąć ją wzdłuż. Gotowe! Widelcem łatwo wyjmiesz też pestki z agrestu (wcześniej owoce przekrój na pół). Zanim zjesz, umyj! Jagody czy maliny, nawet jeśli wydają się czyste...

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z agrestu i kiwi"

  • Przetwory z truskawek

    ...odmiany: murzynka i kent). By urozmaicić smak kompotu, do słodkich truskawek dodaj kwaśne owoce (np. agrest, wiśnie) albo aromatyczne przyprawy, np. wanilię lub świeży imbir. A może nalewka? Do...

  • Moje smaki z dzieciństwa.

  • Sprawdzony przepis na "Konfitura agrestowo-porzeczkowa"

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura agrestowa z gruszkami"

  • Sprawdzony przepis na "Agrest w soku własnym z malinami"

  • Bardzo smaczna konfitura do gofrów.

Artykuły na temat: konfitura agrest
  • Zapomniany agrest

    Trochę zapomniany, króluje w przetworach, ale nie tylko. Agrest jest przede wszystkim najzdrowszym z owoców!

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Śląska szpajza cytrynowa z konfiturą z agrestu i biszkoptem rodzynkowym

    ...i rozpuszczoną żelatynę, uprzednio ją hartując poprzez połączenie z odrobiną masy. Konfitura ze świeżego agrestu Świeży agrest umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Na patelni skarmelizować cukier i dodać miód, następnie dorzucić pokrojony agrest, lekko podsmażyć przez około 5 minut, później dodać sok z cytryny. Jeżeli będzie taka konieczność, można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...i poczekać, aż zanieczyszczenia wypłyną (lub opadną na dno, jak np. piasek). Do ostatniego płukania użyj letniej wody. Gdy robisz dżemy lub marmolady z owoców o twardej skórce (np. agrest, morele...

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Zatrzymaj lato na dłużej

    ...na ok. 30 min Konfitura z agrestu i kiwi Składniki na 4-5 słoiczków: 1 kg zielonego agrestu, 4 dojrzałe owoce kiwi, 50-60 dag cukru, sok z 1/2 cytryny, 5-6 listków mięty. Ponadto: 4-5 słoiczków(...) przykryć grubym kocem lub ręcznikiem. Słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu, wówczas dżem zachowa apetyczny, intensywny kolor. Konfitura z nektarynek Składniki na 4 słoiczki: 1 kg...

  • Lato puka już do naszych drzwi, a to oznacza, że nadeszła pora cieszenia się świeżymi owocami. Jest to też czas na robienie domowych przetworów, co pozwoli nam radować się smakami i zapachami letnich dni także w długie, mroźne, zimowe wieczory. Przygotowywanie własnych dżemów, powideł i konfitur staje się coraz bardziej popularne, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także dlatego, że własnoręczne ich gotowanie daje nam gwarancję wysokiej jakości. Zdecydowanie warto też podać...

  • ​Miechunka - zdrowa i smaczna

    ...lub pomidorek koktajlowy, a smakiem - słodko-kwaskowy agrest. Taka zdrowa! Miechunka od dawna znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jej jagody odznaczają się wysoką(...) niezwykły smak miechunki. Jest on lekko słodki, z dodatkiem bardzo delikatnej goryczki i odrobiny kwaskowatości. Jej aromat porównywany jest do agrestu, ananasa lub kiwi, dzięki temu może być dodatkiem do...

  • Sukces produkcji owocowych zapasów na jesień i zimę opiera się na optymalnym wykorzystaniu darów natury, którymi raczy nas przyroda. Fot. 123RF Miesiąc po miesiącu wybieramy najbardziej dorodne, zdrowe i soczyste owoce, by cały ich smak zamknąć w słoiku i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem zawsze wtedy, gdy do głosu dojdzie nasz nieposkromiony apetyt na coś zdrowego i słodkiego. Z jakich owoców najlepiej przygotować kuszące dżemy i konfitury? Czerwiec Właśnie w tym miesiącu...