• Informacje na temat:

    kombu jak to się je

Przepisy na temat: kombu jak to się je
  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

  • Przepis wart wypróbowania: "Owocowe żelki jak zrobić je samemu?"

  • Przyjemność jedzenia najsmaczniejszej i najwspanialej przygotowanej ryby potrafią zepsuć liczne ości. Jest jednak kilka sposobów dzięki którym być może nie pozbędziemy się wszystkich ości ale zdecydowanie zmniejszymy ich ilość.

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Bardzo proste i błyskawiczne sezamowe ciastka owsiane - 5 minut mieszania i 15 pieczenia, idealne do kawy lub do jogurtu na drugie śniadanie. Kolejny przepis do książki kucharskiej "Słodkości z miłości", bo zdrowe słodycze nie są grzechem łasucha:) #bez_glutenu i #bezcukrowe (o ile płatki owsiane bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe:)

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • Kto powiedział, że sok można jedynie pić? Dlaczego by nie przygotować go w formie deseru i nie zaserwować z ulubionymi owocami, jak gruszki, brzoskwinie, mango. Wystarczy kilka minut i niebanalny deser gotowy. A jeśli dodać do niego ozdoby cukiernicze, nabierze królewskiego szlifu. Tak więc Kubuś, pyszny mus :-)

  • Do zrobienia (zależnie od wprawy) w 10-20 minut. Słodkie, serowe, o idealnej konsystencji. Nie kleją się do rąk i nie rozwalają. W składnikach duża porcja - dla 5 średnio głodnych osób albo 3 wygłodniałych łasuchów, ale można też przyrządzić z myślą o dwudniowym obiedzie - perfekcyjne również po odsmażeniu.

  • Przepis ten jest bardzo wydajny, wychodzi z niego bardzo dużo, dużych ,mięciutkich i pysznych pączków.

Artykuły na temat: kombu jak to się je
  • Jedz glony, będziesz zdrowa jak ryba

    ...płatów nori, które pod wpływem ciepłego i wilgotnego ryżu stają się miękkie i elastyczne. Są do kupienia w niemal każdym supermarkecie. Mniej popularne wodorosty kombu i kelp, słyną z tego, że korzystnie wpływają na nerki i regulują gospodarkę hormonalną. Zawierają też składniki o działaniu przeciwnowotworowym. Kombu także można kupić w postaci suszonej. Kruszy się je i używa jako przyprawy lub...

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    Podczas podróży do Japonii żywiłam się głównie zupami. Menu japońskich restauracji przeważnie brzmiało tak egzotycznie, że bałam się zapuszczać w jego meandry, obstawałam więc przy potrawach bezpiecznych, które nie będą zbyt oddalone od mojej kulinarnej strefy komfortu. Bo ramen to taki japoński rosół, tyle że zrobiony na wywarze z glonów kombu i płatków suszonego tuńczyka. Na końcu do wywaru...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Partnerstwo wschodnie

    Ponoć w kwestiach kulinarnych z natury jesteśmy konserwatystami. Ale trudno w to uwierzyć, gdy pomyśli się, jak szybko i mocno Polacy polubili kuchnię dalekowschodnią.

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Zdrowa i piękna dzięki darom morza

    Glony wydają się nieapetycznie, ale w postaci sałatki są wyśmienitym dodatkiem do codziennych posiłków.

  • Slowcooking to jeden z obowiązujących trendów w nowoczesnej kuchni. Szczególnie doceniają go osoby lubujące się w soczystych mięsach czy duszonych warzywach. Wiodący producent wolnowarów – marka Crock-Pot – wprowadził na rynek dwa nowe modele urządzeń do wolnego gotowania. Jak wybrać odpowiedni wolnowar? Odpowiedni sprzęt do wolnego gotowania powinien wyróżniać się trwałością i solidnym wykonaniem. Takimi cechami mogą pochwalić się wolnowary marki Crock-Pot. Firma, która w projektowaniu...

  • Dzięki nim unikniesz chorób tarczycy, a zbędne kilogramy znikną!

    Kelp znalazł się na liście produktów, które zostały uznane za najpopularniejsze w tym roku. Po sukcesie jego siostry spiruliny oczy miłośników zdrowej diety zwróciły się w stronę tej algi.

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...