• Informacje na temat:

    kolorowe placki

Przepisy na temat: kolorowe placki
  • Kolorowe ciasteczka bezowe

    ...końcówką, tworząc placki o średnicy 3 cm. Odstaw na 30 minut, aby wyschły. Piecz 20 minut w 150°C. Serek podziel na 3 części, dodaj barwniki, sklejaj nim dwa ciasteczka.

  • Szybkie, smaczne i nie drogie bo można zrobic z wszystkiego.

  • Placki z kolorowym farszem

    Znakomita propozycja na lekką kolację lub delikatny podwieczorek

  • Pyszne ciasto z masą marchwiowo - jabłkową i budyniową. Prawie jak tort.

  • Placek z papryką i boczkiem

    Pyszny placek na spodzie z ziemniaków

  • Sprawdzony przepis na "Kolorowe wrapy"

  • Pierniczki do ozdoby stołu wigilijnego i choinki - Piotr

    ...do ciasta: 600g mąki, 100g masła, 350g miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 100g cukru, 1 jajko, 1/2 cukru waniliowego, łyżka kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, rozdrobniona czekolada, garść bakalii; do ozdoby: białko z 1 jajka, 1/2 cukieru waniliowego, goździki, kolorowe landrynki, kora cynamonu mielonego, ewentualnie lukier...

  • Sprawdzony przepis na "Kolorowe ciasteczka bezowe"

  • Calzone - pizza w kształcie pieroga

    ...składniki na 4 porcje: 2 dag świeżych drożdży, 40 dag mąki, 6 łyżek oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag kolorowej papryki, 15 dag sera mozzarella, 1 gałązka rozmarynu, 2 gałązki natki pietruszki, 25 dag mielonego mięsa, 2 łyżki pomidorowego koncentratu, sól, pieprz, 200 ml soku pomidorowego.

  • Tort z kremem zrobionym z bitej śmietany i serka mascarpone. Dolna warstwa tortu jest z wiśniami z nalewek.

Artykuły na temat: kolorowe placki
  • Kolorowe dopalacze

    ...placki. Drapie się, nie może usiedzieć w miejscu, narzeka. Typowa reakcja na silny alergen. Jaki jest na nią sposób? Wyłącznie eliminacja. Zanim damy się skusić na drażetki w kolorach tęczy(...) (E104) czy erytrozynę (E127). Nie jest różowo. Warto też uświadomić sobie, że kolorowe dopalacze dosypywane do żywności powstają w takich samych fabrykach chemicznych jak barwniki używane w mydłach...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Kolorowe przekładańce

    ...blachy wyłóż pergaminem, aby wystawały rogi. Na każdą wyłóż 1/2 ciasta, posmaruj powidłami i posyp wiórkami kokosowymi. Piecz oba placki jednocześnie 45 min w 180° C. 2. Zrób krem. Jajka rozbij(...) plackiem. Polewą polej wierzch ciasta, udekoruj płatkami migdałowymi i orzechami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 460 kalorii Sernik z konfiturą Składniki na 12 porcji: Na ciasto...

  • Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom? Ciasto 8 jaj250 g cukruszklanka mąki15 łyżek kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i...

  • Buraczane naleśniki nadziewane twarożkiem i  soczewicą

    Takie naleśniki to niewątpliwie rzadkość. Są niezwykle oryginalne, a co najciekawsze: kolorowe! I to wcale nie z powodu dodanego kakao.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Spaleni słońcem

    Wcale nie trzeba leżeć plackiem na plaży, aby się oparzyć! Skórę możesz spiec także podczas pochmurnej pogody lub leżenia w cieniu, pod parasolem. Pamiętaj, że opala także wiatr.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

Wideo na temat: kolorowe placki
  • Zmysłowe smaki: Placuszki z cukinii

    Placuszki z cukinii to świetna, kolorowa i pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Dzięki dodatkowi marchewki, czerwonej cebuli i parmezanu odznaczają się znacznie bogatszym smakiem. Podane z sosem jogurtowym będą idealnym daniem na szybki obiad lub kolację. Placuszki z cukinii – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!