• Informacje na temat:

    kolorowe ciast z kislu

Przepisy na temat: kolorowe ciast z kislu
  • Piekę je zawsze w wolnej chwili i przechowuję w zamkniętych pojemnikach. Wykorzystuję najczęściej do dekorowania różnych ciast.

  • Pyszne ciasto z masą marchwiowo - jabłkową i budyniową. Prawie jak tort.

  • Pyszne, niedrogie, efektowne:)

  • pyszne i lekkie ciasto

  • Nietypowe i kolorowe.

  • Szybko i smacznie

  • Kocham kolory, nie lubię szarości. Dlatego w karnawale faworki i inne ciasteczka też mogą być kolorowe. I bez użycia barwników.

  • Naleśniki, które uwielbia moja rodzina :)

  • Kolorowe oczy to ciasto w prost do schrupania, jego masa jest leciutka puszysta i słodkawa , która z połączeniem powideł przełamuje się i daje nieziemski smak.

  • Dzisiaj szybka propozycja dla miłośników słodkości, zwłaszcza tych najmniejszych. Bez obaw możecie przygotować je razem z dziećmi, gwarantuje wiele radości, okrzyków "wow", gdy będą wpatrywać się w szybkę piekarnika jak ciasteczka rosną i nieustannych pytań czy już są dobre ;) Aż w końcu wybuchu radości, gdy będzie można ich spróbować :)

Artykuły na temat: kolorowe ciast z kislu
  • Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom? Ciasto 8 jaj250 g cukruszklanka mąki15 łyżek kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Małgosia postanowiła nasączyć biszkopt herbatą i rumem, a konfiturę przygotować z agrestu. To słodko-kwaśne połączenie jest na medal! Biszkopt 5 jajszczypta soli ¾ szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao Masa 200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)200 g serka mascarpone1½ łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Konfitura z agrestu 400 g agrestu152 g cukru drobnego2 łyżeczki agaru woda do rozpuszczenia agaru1 kiwi Polewa 100 ml śmietanki 36%100 g gorzkiej...

  • Druga część "Zielono i zdrowo" przygotowana w tej samej konwencji stylistycznej. Przepisy na proste smoothies, zdrowe koktajle z popularnych owoców, energetyzujące pomysły na śniadanie, desery i jako posiłek w trakcie dnia w jednej książce wydawnictwa Buchmann. Koktajle wzbogacają drogę do zdrowego odżywiania, urozmaicają codzienne menu w sposób ciekawy smakowo i bardzo prosty. Smoothies lubią dzieci i dorośli. Książka przypadnie do gustu zarówno osobom, które dopiero zaczynają przygodę ze...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...