• Informacje na temat:

    kolorowa masa do ciast

Przepisy na temat: kolorowa masa do ciast
  • Kolorowe tartaletki

    Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką Składniki: 2 czerwone cebule 400 g pomidorów 10 czarnych oliwek kilka gałązek oregano 1/2 opakowania ciasta filo 2 łyżki oleju 400(...), dodaj pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę. 2. Wyjmij ciasto i wykrój 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Od razu układaj je w foremkach do tartaletek. 3. Wymieszaj jogurt...

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Keks z kolorową kruszonką

    Pyszne i aromatyczne ciasto...

  • Bardzo prosta i niezwykle dekoracyjna tarta z kolorowych marchewek i cukinii. Im wiecej kolorów wykorzystamy. np. fioletowa, zólta lub biala marchewke i zólta cukinie obok zielonej, tym bardziej interesujaco bedzie to wygladac. Ukoronowaniem jest masa serowa z 3 rodzajów sera i swiezego oregano.

  • Lekkie pankejki w kolorowym sosie

    ...i małą szczyptą soli. Ponownie miksując, dodawaj do mokrych składników  po porcji mąki. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by ciasto odpoczęło i było puszyste po(...). Nie smaż pankejków na zapas - ciasto bez problemu wytrzyma do następnego dnia. Ważne, by je przykryć i trzymać w lodówce. Przed ponownym smażeniem, energicznie je wymieszaj.

  • Ciasto, kolorowe, smaczne, jedno z wielu na święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania.

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Wytrawny strudel z masą twarogową Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto(...). Wędlinę pokrój w słupki.  3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce...

  • Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto.

  • Pyszne posypki do ciast i deserów

    Dzięki tym aromatycznym dodatkom domowe ciastka oraz desery nabiorą wyjątkowego charakteru - mówi Robert Sowa, znany kucharz, autor książek kulinarnych oraz właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

Artykuły na temat: kolorowa masa do ciast
  • Kolorowe ciasta

    ...proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym(...), delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj. Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by...

  • Małgosia postanowiła nasączyć biszkopt herbatą i rumem, a konfiturę przygotować z agrestu. To słodko-kwaśne połączenie jest na medal! Biszkopt 5 jajszczypta soli ¾ szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao Masa 200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)200 g serka mascarpone1½ łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Konfitura z agrestu 400 g agrestu152 g cukru drobnego2 łyżeczki agaru woda do rozpuszczenia agaru1 kiwi Polewa 100 ml śmietanki 36%100 g gorzkiej...

  • Kolorowe torty

    Torcik malinowy Ciasto: 3 jajka 6 dag cukru  9 dag mąki  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka masła do wysmarowania blachy  3 łyżki bułki tartej  40(...) masłem i wysypać bułka tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Maliny zmiksować. Czekoladę posiekać. Śmietankę ubić na sztywno...

  • Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom? Ciasto 8 jaj250 g cukruszklanka mąki15 łyżek kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i...

  • Z kolorową galaretką

    ...żółtka, mąkę i proszek do pieczenia (wszystkie składniki dodawane do piany mieszaj drewnianą łyżką). Ciasto piecz ok. 25 min w 180° C. 2. Wszystkie galaretki (oprócz pomarańczowej) rozpuść(...) 5 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylej na upieczony i ostudzony biszkopt. 4. Przygotuj masę cytrynową: wszystkie składniki połącz i ugotuj jak budyń. Gdy przestygnie, wylej masę cytrynową...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Kolorowe przekładańce

    Siódme niebo Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 5 jajek, 25 dag margaryny, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4-5 jabłek, tłuszcz do formy, 10(...) tłuszczem, wylej najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne. Piecz 45 min w temp. 180° C. 2. Budyń przygotuj wg przepisu, wystudź go. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj porcjami budyń...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Ciasteczka z czekoladą

    Do ciasta można wsypać kolorowe posypki cukiernicze, by zyskało ciekawy wzorek...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...