• Informacje na temat:

    kołduny z mięsem

Przepisy na temat: kołduny z mięsem
  • Kołduny litewskie

    Z kuchni litewskiej.

  • Pyszne pierożki do rosołu.

  • Nie jest to oryginalny przepis z kuchni litewskiej ale tez dobry i wart spróbowania.

  • Smaczny pomysł na "Kołduny litewskie"

  • Dzisiaj zaprosiłam swoje dziewczyny na obiad. I po zastanowieniu się zrobiłam 2 w 1 czyli dzyndzołki i kołduny w rosole drobiowo-wołowym. Nie są to typowe kołduny litewskie, bo z szynki wieprzowej a nie z baraniny. Ale myślę, że lepsze, bo z tymi potrawami z baraniny, to różnie bywa.

  • Sprawdzony przepis na "Kołduny ze śledziami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kołduny z szynką w rosole"

  • Smaczny pomysł na "Kołduny z filetami śledziowymi i pieczarkami"

  • Nalesmiki inaczej

  • Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.

Artykuły na temat: kołduny z mięsem
  • Kołduny: Pierożki z mięsem w rosole

    Przygotowanie: Do przesianej mąki dodaj jajko, sól oraz trochę wody i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj majeranek, sól, pieprz, 3 łyżki rosołu i wyrabiaj ręką, aby powstała jednolita, elastyczna masa (w razie potrzeby podlej odrobiną rosołu). Podziel ciasto...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Moja Gruzja samakuje

    ...mięso, pasztet lub warzywa, smażone i podawane na gorąco. Nie ma kuchni gruzińskiej bez chinkali za porażającą złotówkę za sztukę, przypominające nieco nasze kołduny, ale znacznie większe i lepione(...) przyprawą Gruzinów jest kolendra, która jest dodawana do wszystkich potraw. Najbardziej  wyczuwałam zapach kolendry podczas jedzenia charczo i kubdari. Kubdari  jest to  placek z mięsem w środku...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Najpiękniejsza panorama w Europie

    ...z ziemniaków, nadziewane farszem z mięsa, cebuli i przypraw. Mniejsze, choć nie mniej znane są kołduny (uszka) nadziewane surowym mięsem i gotowane w zupie. Koniecznie trzeba przywieźć rodzinie kindziuk...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Talerz pożywnej i smacznej zupy

    Zupa włoska z pierożkami Składniki na 5 porcji: 1 i 1/2 l wywaru drobiowego, cebula, 1/2 opakowania (15-20 dag) kołdunów z mięsem lub pierożków ravioli, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 marchewki(...) dorzuć kołduny lub pierożki (jeśli są mrożone, lepiej je wcześniej rozmroź, a w zupie tylko podgrzej) i zagotuj. Zupę rozlej do talerzy i dopiero wtedy posyp parmezanem, dodaj pomidorki pokrojone...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Pora na rozgrzewkę

    ...przygotowania ok. 20 minut Zupa po włosku Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego, cebula, 1/2 opakowania kołdunów z mięsem, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 marchewki, 2 pomidory, kilka listków bazylii(...) 5 min. Dodaj kołduny. Gdy pierożki będą miękkie, wrzuć pokrojone w kosteczkę pomidory i bazylię. Zupę podawaj posypaną parmezanem. Krem pomidorowo-paprykowy Składniki: 0,75 dag czerwonej papryki...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...