• Informacje na temat:

    kolba kukurydza przepis

Przepisy na temat: kolba kukurydza przepis
  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    ...dookoła nożem, tak aby odciąć wszystkie ziarenka. Kukurydzę i pozostałe warzywa dodajemy do curry. Gotujemy ok. 10 minut, aż kukurydza zmięknie. W tym czasie przygotowujemy tofu: na 1 łyżce oleju(...), kiełkami fasolki mung z makaronem sojowym. Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło. "Jem (to co) kocham i chudnę...

  • Szybko, smacznie i zdrowo.

  • Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchni

    ...- na przemian z mięsem i pomidorkami. Malwina Zaborowska Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej na dania z kukurydzą znajdziesz tutaj!

  • Przepis wart wypróbowania: "Kukurydza na ostro"

  • Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

    Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

  • Przepyszny dodatek do dań głównych lub zwykła przekąska dla wygłodniałych dzieciaków buszujących w kuchni.

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    Wśród naszych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie: szaszłyk z wieprzowiny, drobiu, kiełbasek, a nawet oryginalny przepis na szaszłyk z mięsa mielonego i sera. Znajdzie się także coś dla wegetarian. Wszystkie szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu, a pyszne sosy i dipy można zastosować także do innych potraw. Szaszłyki z sosem mango Składniki na 4 porcje: - 500 g karkówki...

  • Pierwsze koty za płoty... Ostatnio chodzą za mną przysłowia i teraz akurat to mi się nasunęło. Dlaczego? Otóż sprawa jest jasna dla mnie i znających przysłowia. Pierwszy raz zmierzyłam się dzisiaj ze świeżą kukurydzą i próbę uważam za udaną, ponieważ kolby kukurydzy zniknęły z talerza w baaardzo szybkim tempie. Sposób przygotowania i podania kukurydzy jest najprostszy z możliwych. Dlatego uważam, że to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nigdy samodzielnie nie przygotowywali kukurydzy a...

  • Kiedyś słyszałam o serwowaniu kukurydzy na ostro, a że lubuję się w wyrazistych smakach postanowiłam spróbować taką zrobić. I mój pomysł okazał się być idealny.

  • Kukurydza sous vide - jeszcze smaczniejsza

Artykuły na temat: kolba kukurydza przepis
  • Ostro i orientalnie

    ...spowodują, że krew zacznie w nas szybciej krążyć! Dodatkowo, proponowane przez nas przepisy są bogate w kalorie, o których akurat w zimie warto pamiętać. Dostarczą nam bowiem potrzebną energię i wzmocnią(...). Brukiew umyj, obierz i potnij w słupki. Dymki pokrój na kawałki. Kolby kukurydzy osącz z zalewy i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ryż basmati ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    ...tylko 5 kcal. Przepisy: Odtruwający koktajl Zielony ogórek, 1/4 obranego korzenia imbiru, cztery gałązki selera naciowego, 100 g kiełków lucerny, 3 gałązki natki pietruszki, wrzuć do sokowirówki(...) : Jest źródłem beta-karotenu. Przekształca się on w prowitaminę A, która chroni oczy - Kukurydza : Zawiera potas, magnez, witaminy. Bogata w luteinę i zeaksantynę hamujące choroby oczu - Fasolka...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Zobacz, jakie to proste! Zaloguj się na swoje konto. Kliknij na przycisk ‘Dodaj przepis' - prawy górny róg strony.     Pojawi się formularz dodawania przepisu. Formularz składa się z trzech prostych kroków: Krok 1 - Wprowadź ogólne informacje o przepisie oraz dodaj zdjęcie główne, czyli to, które będzie prezentowane w miniaturce w całym serwisie. Po dodaniu zdjęcia pojawi się edytor, który pozwoli Ci na odpowiednie wykadrowanie. Kadrować możesz za pomocą myszki rozciągając lub zmniejszając...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Masz problem z ocenianiem? Spokojnie! Poniżej znajdziesz odpowiedź. Fot. 123RF/Picsel Oceniać może każdy! Wystarczy kliknąć na przycisk ‘Smaczne' - po lewo od zdjęcia przepisu. Obok pomarańczowej łapki pojawia się liczba głosów.   Ocena profilu użytkownika to suma ocen wszystkich przepisów.     >> Więcej pytań?

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że jest to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z...