• Informacje na temat:

    kolacz z kakao

Przepisy na temat: kolacz z kakao
  • Łatwe ciasta ucierane

    ...wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej domieszaj kakao i sok.  2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę, najlepiej z kominem, nasmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę jasnego(...) - mieszaną z proszkiem. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej rum. Masy wylej do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem. Piecz ok. 40 minut...

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Deser przyrządzony przez męża, smak z jego dzieciństwa. Smakowało mi mniam!

  • Trochę pracochłonne, smak dzieciństwa...

  • Smak dzieciństwa... Moja babcia zawsze robiła mi takie w niedzielny poranek

  • Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)

  • Prosta i szybka Babeczka,a jaka smaczna...

  • W chłodne zimowe dni miło jest wypić coś gorącego, rozgrzewającego. Idealnym napojem jest meksykańskie atole, nie dość że gorące, słodkie i gęste, to jeszcze czekoladowe :) zapraszam dziś na kubek pysznego kakaowego napoju w mojej zdrowej wersji bez cukru.

  • Smaczny pomysł na "Ryż z kakao"

  • Przepyszna kakaowa rozkosz z pianką.

Artykuły na temat: kolacz z kakao
  • Pomóż sercu, gdy migocze

    ...w kakao, kaszy gryczanej, orzechach laskowych, płatkach owsianych. I czekoladzie zawierającej co najmniej 75 proc. kakao. Można go suplementować. Pij herbatkę z głogu. Działa uspokajająco, obniża...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Lęk cię przytłacza? Wypróbuj tego

    Odczuwasz niepokój, masz gonitwę myśli, brakuje ci tchu, serce kołacze... Może masz nerwicę lękową? Dieta, sport, zapachy, zioła Uzupełniaj magnez. Jego niedobór nasila problemy. Znajdziesz go w pestkach dyni, ziarnie sezamu i maku, otrębach pszennych, kakao, kaszy gryczanej, brązowym ryżu, ciemnym pieczywie, warzywach strączkowych (m.in. w bobie, grochu, fasoli, soczewicy).  Aby lepiej się...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Fot. 123RF/Picsel Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki4 łyżki kakao Krem1 szklanka mleka1½ szklanki cukru700 g masła4 szklanki mleka w proszku Polewa czekoladowa200 g masła6 łyżek wody6 łyżek cukru pudu6 łyżek kakaokilka łyżek śmietany 30 % (w zależności od konsystencji polewy) Do nasączenia1 szklanka mocnej kawy2 kieliszki białej wódki Do dekoracji 1 tabliczka białej czekoladysrebrne, cukrowe perełki3 czerwone...