• Informacje na temat:

    kokosanka kakao

Przepisy na temat: kokosanka kakao
  • wyśmienity smak kokosa i czekolady:)

  • Pyszna i łatwa w przyrządzeniu

  • Pyszne, wilgotne ciasto z kruchą posypką. :) (Przepis na keksówkę.)

  • Pyszne, podzielne mocno kokosowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem.

  • Sprawdzony przepis na "Kokosanka"

  • Łatwe.

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. W rzeczy samej nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady. Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo.

  • Pyszności, trzeba się nataplać ale warto ;)

  • Bardzo podzielne,pyszne,super się przechowują ,warto zrobić .

Artykuły na temat: kokosanka kakao
  • Blok czekoladowy

    Składniki na 16 porcji: 1 kostka margaryny, 1/2 kg pełnego mleka w proszku (granulowane się nie nadaje), 5 łyżek kakao, 2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 paczki herbatników typu Petit Beurre(...) powinien być pył). Margarynę rozpuścić. Cukier, cukier waniliowy i kakao wymieszać, dolać pół szklanki wody, ucierać starannie, aż całe kakao rozpuści się w wodzie. Nie mogą zostać grudki. Zmiksować...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Ciasta z kokosem

    ...do masy kakaowej sprawi, że ciemna część ciasta marmurkowego nie będzie zbyt sucha.  Ocalić marmoladę Marmoladę do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając(...) lukrować Pierniczki i inne mniejsze ciasteczka po upieczeniu można zamrozić, ale wtedy nie pokrywamy ich lukrem. Lukrujemy je dopiero po rozmrożeniu. Babka kokosanka Składniki na 20 porcji: 250 ml...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Powtórka z namiętności

    ...bileciku. Hiacynty, kokosanki, kakao z bitą śmietaną. Mateusz znał kody, tym zawsze mógł mnie przekupić albo przeprosić. Ktoś by powiedział - cukierkowa telenowela. Ja byłam pod wrażeniem. Co jest...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki4 łyżki kakao Krem1 szklanka mleka1½ szklanki cukru700 g masła4 szklanki mleka w proszku Polewa czekoladowa200 g masła6 łyżek wody6 łyżek cukru pudu6 łyżek kakaokilka łyżek śmietany 30 % (w zależności od konsystencji polewy) Do nasączenia1 szklanka mocnej kawy2 kieliszki białej wódki Do dekoracji 1 tabliczka białej czekoladysrebrne, cukrowe perełki3 czerwone...

  • Słodki amok

    ...gorzkiej, min. 70 proc. kakao. Najlepiej po posiłku. Zawiera sporo magnezu i antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki sprzyjające rozwojowi chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, nowotworom. 10

  • Wbrew pozorom, potrawy z dodatkiem czekolady wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Wystarczy umiejętnie łączyć składniki. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - ½ szklanki płatków owsianych górskich - ¾ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru pudru albo miodu - 1 1/2 łyżeczki kakao - 1 łyżka płatków migdałowych albo innych posiekanych orzechów - ½ banana lub innego owocu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do słoika wsypujemy płatki owsiane, kakao oraz cukier. Dodajemy mleko. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aby...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na zdrowe fit pops. Kulki buraczane 5 ugotowanych i obranych małych buraków 3 jaja ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli morskiej ¼ szklanki kakao 4 łyżki miodu ½ szklanki mąki kokosowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%) Polewa do kulek buraczanych 1/3 szklanki mleka 3 łyżki ksylitolu 2 czubate łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki kakao 3 małe bratki jadalne (niebieskie) Kulki...