• Informacje na temat:

    kogel mogel białko

Przepisy na temat: kogel mogel białko
  • Smaczne, Słodkie

  • Jest pyszny i łatwy do zrobienia.

  • Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.

  • Szybkie i smaczne !

  • Sałatka z produktami o dużej zawartości białka (nie chodzi o białko jajka). Lekka ale pożywna. Jedna z moich ulubionych :)

  • Smaczny pomysł na "Donaty z kolorowym lukrem i posypką"

  • Sprawdzony przepis na "Romantyczny deser"

  • Ekspresowy smakołyk, który wykonałam z gotowego ciasta francuskiego i wcześniej przygotowanych prażonych jabłek. Świetna sprawa, gdy nagle weźmie Cię ochota na "coś słodkiego" lub wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Zrobisz je raz dwa, a efekt zadowoli Cię w 100%.

  • to jest najlepszy mazurek jaki w życiu jadłam

  • pyszne i tanie

Artykuły na temat: kogel mogel białko
  • Fakty i mity o jajkach

    ...jajecznicy, nie ma sensu zmuszać się do jedzenia jajek na surowo tym bardziej, że na samą myśl o tym większość z nas dostaje gęsiej skórki. Z kolei kogel-mogel czy desery z pianą z białek - przyrządzane na surowo - zawierają dużo cukru, którego spożycie powinniśmy ograniczać. Ponadto surowe białko jaja zawiera awidynę - substancję antyodżywczą, która silnie wiąże i uniemożliwia...

  • Przeglądając blogi natknęłam się na 'Bełkoty... kuchenne oczka ;)...'. Nie będę ukrywać, że początkowo zaintrygowała mnie nazwa, a później dopiero przepyszne przepisy zilustrowane genialnymi zdjęciami i trochę tytułowego 'bełkotu'. Lubię tajemniczych ludzi, których do działania mogą zainspirować z pozoru prozaiczne rzeczy. Może dlatego z dużym zaciekawieniem czytałam wpisy Zemfiroczki (autorki bloga). Blog prowadzony jest z niezwykłą lekkością, jest pełen pasji i przede wszystkim...

  • Deserki z kaszką

    ...-mogel, a potem wymieszaj go z kaszą. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do pozostałych składników. Dorzuć garść rodzynek, wymieszaj całość i przełóż do żaroodpornego naczynia. Górę dania polej(...) wytwarzana z prosa, naturalnie bezglutenowa, lekkostrawna, bogata w magnez, wapń, żelazo, witaminy i białko. Można ją serwować z duszonymi jabłkami, truskawkami (także z mrożonki) albo z rodzynkami...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Za nami odbyła się uroczysta Gala XI edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji, która odbyła się w Sali Miedzianej Pałacu Krzysztofory Fot. Elżbieta Marchewka W wyniku Akcji wyłoniono 120 rekomendowanych restauracji, które spełniły kryteria konkursu oraz charakteryzują się wysoką jakością świadczonych usług. Warunkiem uczestnictwa było dobrowolne zgłoszenie lokalu do Akcji przez restauratorów. Celem Akcji jest promocja krakowskiej oferty gastronomicznej, utrzymanie wysokiej jakości...

  • Tak! Znamy już nazwiska pierwszych półfinalistów konkursu Bloggerchef. Co więcej znamy także przepisy, którymi zachwycili jury. Zobaczcie sami i przekonajcie się, czy znajdziecie tu coś dla siebie. Dla wszystkich zainteresowanych mamy wspaniałą wiadomość w nowym Roku ukaże się publikacja - książką z konkursowymi przepisami bloggerów! Jolanta Perz-Straga DANIE GŁÓWNE: Pizza-roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami Pizza w kształcie Roladki jest poręczna, gdyż można sobie odrywać...

  • Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Fot. Bartosz Krupa/East News Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu,...

  • Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon Ciasto Kruche 145g masło 100g cukier puder 40g mąka migdałowa 2g sól 60g jaja 300g mąka T450 25g mąka ziemniaczana Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.   Opaska z czekolady 300g biała czekolada Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C. Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Anna zaprezentowała jurorom przepis na tort. Ciasto biszkoptowe10 jajek9 łyżek cukru10 łyżek mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki kakao Lukier do pisania1 białko 1/2 szklanki cukru pudru Masa4 jaja15 dag cukru40 dag masła15 dag rozpuszczonej czekolady gorzkiej Wierzch3 tabliczki białej czekolady 1 balon150 g czarnej, elastycznej masy cukrowej150 g czerwonej, elastycznej masy cukrowej Przełożenie ciasta1 słoik domowego dżemu...