• Informacje na temat:

    kociołek żeliwny na prażonki

Przepisy na temat: kociołek żeliwny na prażonki
  • jedna z wersji mojego ulubionego ogniskowego przysmaku

  • Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne! W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.

  • danie mięso warzywne jednogarnkowe na ostro

  • Kapusta, ziemniaki i boczek w nowej - starej odsłonie... jako samodzielne danie, przystawka albo dodatek do mies

  • Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu żaroodpornym i upiekłam w piekarniku, gdyż nie posiadam kociołka żeliwnego w którym powinno się przygotować pieczonki, piekąc je na ognisku. Z piekarnika też są smaczne. Polecam.

  • Przepis wart wypróbowania: "Prażonki z wędlinami"

  • Prażonki myszkowskie upieczone w piekarniku.

  • Polecam prażonki usmażone na patelni, też są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

  • Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)

  • Zapach dymu z ogniska i trzaskające iskry ognia … pamiętacie te czasy młodości ? Beztroskie, cudowne i takie nieskomplikowane. Do tego gitara i śpiewy do świtu. Ale coś za bardzo odbiegłam od tematu, bo właściwie chodzi mi o kociołek. Taki żeliwny, masywny, okopcony dymem, a w środku…kapusta, ziemniaczki, warzywa, kiełbasa, mięsko i przyprawy, a do tego kufel zimnego piwa z wielką pianką :) Uroczy widok, prawda? Ale co zrobić kiedy za oknem wieje, leje, ogniska rozpalić się nie da, a coś...

Artykuły na temat: kociołek żeliwny na prażonki
  • Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem.W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).   Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek   Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka - Maria Banach, autorka bloga...

  • 20 kwietnia br. ośmioosobowa grupa wybranych blogerów kulinarnych wyruszy odkrywać kuchnię Nowego Świata. Do POZIOM 511**** Design & Spa, nowoczesnego hotelu położonego w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Amerykańska kuchnia - dużo więcej niż hamburger! Kwietniowym zadaniem uczestników konkursu BlogerChef będzie zaprezentowanie ciekawego dania głównego oraz przystawki bądź deseru, inspirowanego kuchnią amerykańską. Blogerzy udowodnią, że kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery....

  • Odpowiedz na konkursowe pytanie i wygraj jedną z trzech książek Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza pt. "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek". Pieczone dynie, pizza z pesto z fioletowego jarmużu, a może esencjonalny bulion z warzyw? Jakie jest twoje ulubione jesienne danie? Podziel się pomysłem i zgarnij fantastyczną książkę „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek", która zawiera, aż 107 przepisów na przepyszne dania z warzyw dyniowatych. Więcej o książce przeczytasz tutaj. Konkurs zakończony....

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Fot. 123RF/Picsel Jeść lubi każdy. Bez problemów znajdziemy również miłośników gotowania. Niestety, wydaje się, że entuzjastów zmywania naczyń mamy jak na lekarstwo. Jak więc zminimalizować liczbę garnków, które piętrzą się w zlewie po kulinarnych...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa… a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! W 2018 roku będzie święcić tryumfy. Fot. 123RF/PicselTak bogata, tak pojemna! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych! Już dziś przygotuj swoje azjatyckie danie i zaskocz domowników smakami Orientu! Kuchnia wietnamska - postaw na wyrazisty smak! Uznawana za jedną z najzdrowszych...

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Dnia 14.12.2012 zakończył się konkurs 'Święta z Duka'. Nadesłaliście do nas mnóstwo fantastycznych zgłoszeń. Wybór zwycięzców konkursu nie należał do najprostszych, zdążyliśmy się nawet z tego tytułu pokłócić w redakcji. Po długich i bardzo burzliwych dyskusjach postanowiliśmy, że pierwsze miejsce, a tym samym żeliwny garnek Elee przyznamy pani Adrianny z Łodzi: 'PODANIE My aluminiowe garnki i nasza przyjaciółka forma do pieczenia również z rodziny Alluminium, zwracamy się do Państwa firmy...

  • Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie, konkursy z nagrodami. To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i innych gości podczas Wielkiego Pikniku BlogerChef'a, który odbędzie się 23 czerwca br. w Łasku k/Łodzi.   Miasteczko kulinarnych pasjonatów Wielki Piknik BlogerChef'a to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana głównie do blogerów (nie tylko kulinarnych), ale otwarta również dla gości niebędących blogerami. W...