• Informacje na temat:

    kociołek na ognisko

Przepisy na temat: kociołek na ognisko
  • Szwajcarskie smaki

    ...- serowy kociołek Wieczorem, po emocjach na śniegu wyśmienicie smakuje fondue. To tradycyjna potrawa na zimę, której bazę tworzą dwa stopione sery gruyerer i emmentaler. W rzeczywistości każdy szef kuchni...

  • Super danie na większą ilość osób. Żadnego gotowania.

  • jedna z wersji mojego ulubionego ogniskowego przysmaku

  • Zapach dymu z ogniska i trzaskające iskry ognia … pamiętacie te czasy młodości ? Beztroskie, cudowne i takie nieskomplikowane. Do tego gitara i śpiewy do świtu. Ale coś za bardzo odbiegłam od tematu, bo właściwie chodzi mi o kociołek. Taki żeliwny, masywny, okopcony dymem, a w środku…kapusta, ziemniaczki, warzywa, kiełbasa, mięsko i przyprawy, a do tego kufel zimnego piwa z wielką pianką :) Uroczy widok, prawda? Ale co zrobić kiedy za oknem wieje, leje, ogniska rozpalić się nie da, a coś...

  • kociołki przeważnie robi się nad ogniskiem, ta wersja jest można powiedzieć zimowa kiedy za oknem zimno lub nie chce się rozpalać

  • Danie a'la chłopski kociołek, sycące, przystępne i szybko się robi

  • danie dobre na każdą porę roku

  • Miałam ochotę na jakieś dobre jednogarnkowe danie w kolorach jesieni.Trafiłam na ten przepis i byłam zaskoczona smakiem tego dania.Nie spodziewałam się,że będzie takie pyszne.Samo przygotowanie błyskawiczne,na efekt trzeba chwile poczekać,ale wart jest czekania.Źródło przepisu:mniammniam.com

  • Przepyszne jednogarnkowe danie z zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki.

  • Danie jednogarnkowe, proste, nie wymagające wielu składników. Użyłam włoskiej kapusty, resztek niemieckiego salami i pieczonych ziemniaków. Oczywiście, jeśli chodzi o bazę mięsną, to możesz użyć resztek wędlin czy boczku. Wszystko się nada.

Artykuły na temat: kociołek na ognisko
  • ...  Kilka dni temu wpadliśmy ze Ślubnym na pomysł, że naszemu nowemu nabytkowi trzeba urządzić uroczystą inaugurację. Nabytek ów to żeliwny kociołek do...

  • Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem.W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).   Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek   Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka - Maria Banach, autorka bloga...

  • Himba: Wenus z Afryki

    ...wnętrza ciepłem i jasnością ognia. Drugie ognisko płonie przed domem. Pełni funkcję kuchni. Niemal zawsze stoją na nim osmalone garnki i kociołki. Przy każdym siedzi półnaga kobieta otoczona gromadką...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Fot. 123RF/Picsel Jeść lubi każdy. Bez problemów znajdziemy również miłośników gotowania. Niestety, wydaje się, że entuzjastów zmywania naczyń mamy jak na lekarstwo. Jak więc zminimalizować liczbę garnków, które piętrzą się w zlewie po kulinarnych...

  • ...zjazd, ognisko - odczytanie tzw. apelu poleglych (tu chodzi o kazda osobe) w tym i tych co nie mogli przyjechac i krotkie streszczenie ich losow. W sobote po plazowaniu i wspolnym obiadku z kociolka...

  • Miliony kobiet każdego dnia oddaje się pieczołowitemu gotowaniu, wkłada w tę czynność całe serce i duszę. Wypełnia swoje obowiązki rodzinne, które wynikają z naturalnej kolei rzeczy. Co więcej jest pogodzona z rolą żony i matki, po prostu pieczołowicie dba o ognisko domowe. Można by rzec - ładny obrazek - ale jak ma się on do rzeczywistości? A ta, jak się okazuje jest nieubłagana. Najnowsze badania przeprowadzone przez firmę Schwartz wskazują na to, że gotowanie dla 70 procent pań jest...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie, konkursy z nagrodami. To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i innych gości podczas Wielkiego Pikniku BlogerChef'a, który odbędzie się 23 czerwca br. w Łasku k/Łodzi.   Miasteczko kulinarnych pasjonatów Wielki Piknik BlogerChef'a to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana głównie do blogerów (nie tylko kulinarnych), ale otwarta również dla gości niebędących blogerami. W...

  • Tego smaku nie da się z niczym pomylić. Świeży, lekko maślany, delikatny… Ich miąższ jest zwięzły i jędrny, a aromat, cóż, czekamy na niego cały rok. Gdy je jemy, to na szczęście łapiemy się za ucho. Nareszcie są – młode ziemniaki Fot. 123RF/Picsel Ten wiosenny przysmak jadamy wyłącznie w formie nieprzetworzonej. Ze względu na większą zawartość wody, a mniejszą skrobi, młode ziemniaki nie nadają się ani na frytki, ani na kopytka czy puree. I bardzo dobrze - ziemia rodzi je po to, byśmy mogli...