• Informacje na temat:

    knedle z bulki czerstwej

Przepisy na temat: knedle z bulki czerstwej
  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    Śląska kuchnia nie kończy się na roladzie z kluskami - udowadniają mieszkańcy Rudy Śląskiej, dzieląc się przepisami w lokalnym konkursie. Najnowsza propozycja to knedle i kotlety z czerstwego pieczywa.

  • Sprawdzony przepis na "Knedle z bułki"

  • Zielone knedle z kurkami

    Składniki na 4 porcje: Knedle: 10 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) po 1 łyżce posiekanych ziół: natki selera, pietruszki, koperku, bazylii, szałwii 1 słodka cebula 1 ząbek czosnku 25 dag czerstwej bułki 8 dag mąki pszennej 3 jajka 15 dag żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz  Sos: 25 dag kurek 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl...

  • Pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Wykorzystałam chałkę ale równie dobrze mogą to być mleczne bułki z poprzedniego dnia lub drożdżówki z kruszonką.

  • Wiedeński "gulasz dorożkarski" z knedlami z bułki

    Gulasz fiakra to klasyka wiedeńskiej kuchni. Podawany z knedlami z bułki (Semmelknödeln, knedle bawarskie) smakuje naprawdę wyśmienicie!

  • Niesamowicie smaczne knedle.

  • Ziołowe knedle

    Takie knedle mają więcej witamin!

  • tanie i smaczne

  • Knedel serwetkowy z warzywami

    Składniki: pół pęczka natki pietruszki pół pęczka estragonu 0,25 l mleka 6 czerstwych bułeczek 4 jajka+ 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 300 g mrożonego groszku mała kalarepka pęczek zielonej cebulki 250 g małych pieczarek 1 łyżka oleju 1-2 łyżki mąki  200 g śmietany 2 łyżeczki bulionu instant  Przygotowanie: Zioła drobno posiekać. Bułki...

  • Smaczny pomysł na "Knedle z bułki"

Artykuły na temat: knedle z bulki czerstwej
  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    .... borówką amerykańską, pokrojonymi w kostkę jabłkami, gruszkami i piecz ok. 40 minut w 180°C. Lekko przestudź, a następnie posyp cukrem pudrem. Pyszne knedle Z czerstwych bułek przygotujesz tani...

  • Barbara Ritz to pierwsza polska zwyciężczyni programu MasterChef. Ujęła telewidzów swoim sympatycznym uśmiechem i ogromnym talentem kulinarnym. Co myśli o obecnej edycji MasterChefa? fot. Piotr Bolko   Skąd czerpie pani pomysły na przygotowywane potrawy? - Często inspirują mnie zdjęcia, czasami zakupy na targu, a nawet ulotny zapach. Przeważnie pomysł na potrawę kiełkuje w mojej głowie. Czasami trochę dłużej i wtedy nawet nie pozwala mi to zasnąć, a czasami doznaję po prostu olśnienia!...

  • Ziołowe knedle

    ...wrzeć, dodaj dwie szczypty soli. Umoczonymi w wodzie dłońmi formuj niewielkie kuleczki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową. Knedle podawaj...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Grzybowe ragoût dla jaroszy

    ...śmietaną i bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Pod koniec gotowania wrzucić kurki. Ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Knedle ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Jak nie marnować żywności

    ...knedle lub kopytka. Zobacz także:

  • Lista zakupów, mrożenie niezjedzonych dań i potrawy " na winie" - to najczęściej wspominane przez Was metody na niemarnowanie żywności. Zobaczcie, jakie odpowiedzi nagrodziliśmy w konkursie. Znany kucharz Pascal Brodnicki postanowił podzielić się z nami swoimi sprawdzonymi sposobami, dzięki którym gotuje smaczniej i mądrzej. W swojej książce radzi jak gotować sprytnie, mądrze i smacznie. Osobami, które poznają tajniki kuchni Pascala, są: Pani Ewelina Moje sposoby na nie marnowanie żywności: -...