• Informacje na temat:

    knedle wytrawne

Przepisy na temat: knedle wytrawne
  • Kluski ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: 1 laska wanilii 0,5 litra mleka 60 g masła 3 łyżki + 80 g cukru Sól 60 g semoliny 500 g śliwek Laska cynamonu 100 ml wytrawnego wina 20 g mąki ziemniaczanej(...).  W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na...

  • Kuchnia bułgarska

    .... Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (nie można liczyć zatem na dania takie, jak knedle czy pierogi z owocami). Za to desery bywają nadzwyczaj pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego(...) odmian i gatunków wina, spośród nich wymienić można kilka podstawowych. Wina czerwone, to przede wszystkim Cabernet Sauvignon - bardzo popularne i szeroko w Bułgarii dostępne wino wytrawne o nasyconej...

  • Bardzo smaczne danie!!

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem. Czas przygotowania: 180 minut Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal(...), - 4 łyżki soku z cytryny, - 1.6 kg czerwonej kapusty, - 2 cebule, - 2 łyżki sklarowanego masła, - listek laurowy, - 3-4 goździki, - 375 ml soku jabłkowego, - 3-4 łyżki wytrawnej Sherry, - opakowanie...

  • składniki są na 8-10 eklerków. Przepis na nadzienie podaję „na oko” zrobiłam ze składników jakie miałam pod ręką.

  • Świetny sposób na zmianę zwykłego twarożku w wykwintną przekąskę - w sam raz na przyjęcie.

  • Smaczny pomysł na "Knedle"

  • Dla tych co nie lubią słodkich ciastek - wytrawne muffinki serowe.

  • Muffiny wytrawne z suszonymi pomidorami i fetą, idealne jako przystawka lub przekąska.

Artykuły na temat: knedle wytrawne
  • Kraina przyjemności

    Styl.pl:  Górna Austria uchodzi za stolicę knedli. Jakie knedle się tam podaje? Urszula Łapanowska: - Zgadza się - knedle to flagowa potrawa Górnej Austrii, która słynie z wszelkich możliwych odmian: od tych zapiekanych (mühlviertler Knödel) po maleńkie, znane jako Innviertler Knödel i od tych z wytrawnym nadzieniem, aż po te ze słodkimi owocami w środku. Górnoaustriackie przysłowie...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...dania obiadowe na słodko, np. pyszne knedle, pierogi czy zapiekankę bazującą na ryżu lub kaszy jaglanej. W przetworach truskawki lubią towarzystwo rabarbaru i agrestu. Słodkich wariacji z truskawkami...

  • W ostatnim czasie tarty zawładnęły sercami Polaków. Przygotowuje się je niezwykle prosto, a ich smak zależy jedynie od naszej wyobraźni. Co ważne możemy zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś skupiamy się na tych drugich, prezentując wam najciekawsze pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas byłby w stanie odmówić sobie smakowicie wyglądającego kawałka tarty, która dopiero co opuściła piekarnik? Taka potrawa jest doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy...

  • Podróże bakaliowym szlakiem

    Lato sprzyja podróżom i poszukiwaniu nowych smaków. Regionalna kuchnia, lokalne produkty i odkrywanie nowych miejsc to nieodłączne elementy podróżowania, które zapewniają nam moc niesamowitych doznań. Można nawet pokusić się o organizację tematycznych wypraw śladami ulubionych produktów.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Na przedwiośnie lecznicza dieta św. Hildegardy

    ...skonsultować się z lekarzem. Pijemy jedno wybrane wino. Pietruszkowe: Polecane jest przy kołataniu serca, osłabieniu, niskim ciśnieniu krwi. Litr białego, wytrawnego wina (np. riesling) gotujemy...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Śnieżna karuzela

    ...tradycji z kulturą włoską - również urozmaicona i wyrafinowana. Popularne są tu Leberknödel (knedle wątrobiane), nie tylko na bazie wątróbki, ale też ze szpinakiem albo speckiem. Z włoskiej kuchni...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...