• Informacje na temat:

    kluski ziemniaczane ziemniaki

Przepisy na temat: kluski ziemniaczane ziemniaki
  • Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

    Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania  Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli...

  • Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    ...1. Gnocchi (czyt.: niokki) - włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek. 2. Hałuski czy szpecle - ziemniaczane kluseczki wytwarzane(...) walców, krojonych na plastry po ugotowaniu. 4. Pampuchy - kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.

  • Szybkie ,proste w wykonaniu , tanie i sycące... Doskonały dodatek do mięs i sosów , świetnie smakują z surówkami ..........

  • Kluski śląskie z boczkiem

    Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy 2 jajka 8 dag masła 20 dag boczku cebula sól pieprz Przygotowanie 1. Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką...

  • Sprawdzony przepis na "Kluski ziemniaczane"

  • Musztardowe kluski z dziurką

    Przygotowanie: Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości w posolonym wrzątku. Boczek pokrój w kosteczkę. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, smaż chwilę. Cebulę obierz, grubo posiekaj, dodaj do boczku. Dołóż smalec. Smaż dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko. Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez...

  • Kluski śląskie w formie uroczych buziek.

  • Przecieraki ziemniaczane

    Tzw. szare kluski ziemniaczane...

  • super chrupiące

Artykuły na temat: kluski ziemniaczane ziemniaki
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...  Boska rada: Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody(...) trochę mąki ziemniaczanej.   Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, aby później weszły nam do maszynki do mielenia). Zalewamy wodą, odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    ...zielony groszek, a do drugiej – marchewkę. W podobny sposób przygotujesz kolorowe serowo-ziemniaczane farsze do pierogów ruskich. Pożywna zapiekanka Ziemniaki pokrój w plastry. Na drugi dzień(...). W formie żaroodpornej ułóż składniki zapiekanki, polej je sosem i na wierzchu wyciśnij ziemniaczane rozetki. Zapiecz. Oryginalne knedle albo kotleciki Ubite ziemniaki wystarczy połączyć z mąką i jajkiem...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia. 7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

    ...  Boska rada: Jeśli zrobimy większe wgłębienia w kluskach, sos będzie miał się gdzie zatrzymać.   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i po ostudzeniu mielimy lub przeciskamy przez praskę. Sypiemy stolnicę mąką i wykładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...