• Informacje na temat:

    kluski ziemniaczane

Przepisy na temat: kluski ziemniaczane
  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    ...1. Gnocchi (czyt.: niokki) - włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek. 2. Hałuski czy szpecle - ziemniaczane kluseczki wytwarzane(...) walców, krojonych na plastry po ugotowaniu. 4. Pampuchy - kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.

  • Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

  • Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

    Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania(...) i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować...

  • Szybkie ,proste w wykonaniu , tanie i sycące... Doskonały dodatek do mięs i sosów , świetnie smakują z surówkami ..........

  • Kluski śląskie z boczkiem

    Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy 2 jajka 8 dag masła 20 dag boczku cebula sól pieprz Przygotowanie 1. Umyte i obrane(...). 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie. 3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek...

  • Sprawdzony przepis na "Kluski ziemniaczane"

  • Musztardowe kluski z dziurką

    ...włoskiego orzecha. Formuj kuleczki. Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie. W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wkładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką...

  • Kluski śląskie w formie uroczych buziek.

  • Przecieraki ziemniaczane

    Tzw. szare kluski ziemniaczane...

  • super chrupiące

Artykuły na temat: kluski ziemniaczane
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...  Boska rada: Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody(...) trochę mąki ziemniaczanej.   Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, aby później weszły nam do maszynki do mielenia). Zalewamy wodą, odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia. 7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

    ...palcem wgłębienie na środku. Kluski wrzucamy na wrzątek i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.   Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Kluski i kluseczki

    Kluski śląskie z gulaszem Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej, sól. Gulasz: 700 g łopatki wieprzowej, 2 duże cebule, ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu(...). Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem. Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

Wideo na temat: kluski ziemniaczane
  • Śląski karnawał. Wołowina, śledzie, szplitry, krupnik, placki ziemniaczane

    Kucharze Ryszard Brol i Mariusz Malinowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania typowe dla śląskiego karnawału. Zdradzili przepisy na: wołowinę z musem z musztardy, śledzie z wędzoną śmietaną i gruszką, szplitry z konfiturą z dyni, ciastka z płatków owsianych, bezy, krupnik, kluski tarte oraz placki ziemniaczane.